Förening övertar banunderhåll

10616566_10207074204442861_1160783513851895923_nSkåne-Smålands Jernvägsmuseiförening har nu tagit över som formell infrastrukturförvaltare av sträckan Markaryd-Timsfors. I fortsättningen är det alltså SSJF själva som ansvarar för underhållet av det ungefär tre kilometer långa järnvägsspåret. Beslutet är fattat av Transportstyrelsen. Föreningen disponerar nu hela den kvarvarande delen av Skåne-Smålands Järnväg som utgår från Markaryd, totalt cirka 18 kilometer. Man arrenderar sträckan Markaryd-Strömsnäsbruk av staten och äger själva den resterande delen upp till Traryd. Trafikverket beslutade förra året att upphöra med underhållet av sträckan Markaryd-Timsfors, där den sista reguljära trafiken försvann under 2009. Då handlade det om enstaka vagnuttagningar till och från pappersbruket i Timsfors. Tio år tidigare hade den sporadiska trafiken till Strömsnäsbruk upphört.

Förutom enstaka arbetståg och tjänstefordon rullar inga tåg – eller spärrfärder – på den nordligaste delen av banan. Sträckan Strömsnäsbruk-Traryd används dock för dressincykling. Enligt en kollega på Trafikverket är det nu ungefär tio år sedan det arrangerades några öppna resor på banan till Traryd. En mycket uppskattad resa genomfördes för övrigt i augusti 2002, då museiföreningen Östra Skånes Järnvägar firade 30 årsjubileum. Föreningens flaggskepp – Du 109 – drog ett antal trävagnar från Kristianstad till Markaryd. Där blev det byte till rälsbusståg mot Traryd.

Nästa helg påbörjas sommartrafiken mellan Markaryd och Strömsnäsbruk. Från den 4 juli till den 22 augusti blir det tre lördagsavgångar i varje riktning. Eftersom Pågatågen nu går hela vägen till Markaryd så finns det goda förbindelser med Lund, Malmö och Köpenhamn. Museitågen kommer att köras med klassiska rälsbussar, av typen Y7.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s