Mantena tar över SJ-underhåll

*** Local Caption *** Foto: Stefan NilssonNorska Mantena tar över som ny underhållsleverantör av SJs X40 och X55, enligt uppgifter som når bloggen. X40 – den så kallade dubbeldäckaren – underhålls idag av Euromaint. Bombardier har samma uppdrag när det gäller X55, den upphottade Reginamotorvagnen som populärt kallas SJ 3000. Mantenas övertagande kommer att ske i mars. Även underhållet av SJs personvagnar och X2 är ute på upphandling. Någon ny leverantör är dock inte klar. Mantena bildades 2002 och är ett dotterbolag till norska NSB. Företaget har cirka 1100 anställda i Sverige och Norge. Bland de svenska kunderna finns Skånetrafiken och Norrtåg.

Apropå SJ: Enligt fackförbundet ST förs nu diskussioner i Göteborg om att lokförarna vid SJ och dotterbolaget Götalandståg ska kunna köra varandras tåg, för att kunna få bättre och effektivare turer. ”Det återstår fortfarande mycket frågor om den rent praktiska hanteringen och företaget kommer att återkomma med ett mer konkret förslag efter sommaren som det kommer att bli en formell MBL-förhandling om”, skriver ST på sin hemsida.

Annonser

7 thoughts on “Mantena tar över SJ-underhåll

  1. X3000? I och för sig är det en del som kallar X55 för det, men enligt SJ är populärnamnet SJ 3000. Det är bara för X 2000 som man gett med sig och backat bandet och åter kallar tåget vid sitt ”rätta” namn.

  2. Har inte förarna olika löner? Hur blir det då? Får SJ förarna tillägg när de kör pendeln och får pendelförarna avdrag när de kör fjärrtåg!?

  3. För att vara helt korrekt så är det Svenska Mantena som tar över, vi är dotterbolag till Norska Mantena.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s