Hector satsar i Stockholm

9db920336412b8a2_orgHector Rail kommer att öppna en ny stationeringsort för såväl lokförare som växlare. Detta sker i självaste huvudstaden. Stockholm alltså. Anledningen är att Hector Rail i slutet av året kommer att börja köra tåg med biobränslen åt Fortum, som byggt ett nytt kraftvärmeverk i Värtahamnen. Biobränslena kommer att lastas i mellansverige, södra Norrland och mellersta Norge. Några svenska orter som nämnts i sammanhanget är Gnarp, Mora och Forsbacka. Fortum kommer även att ta emot flis, bark och grenar via båt. Järnvägstransporterna på 300 000 ton om året kommer att utgöra cirka 40 procent av leveranserna till det nya kraftvärmeverket, som började byggas i januari 2013 och har kostat Fortum 4,4 miljarder kronor. Verket blir det största i sitt slag i Sverige och kommer årligen att producera el och värme motsvarande uppvärmningen av 190 000 normalstora lägenheter. En uppgift gör gällande att rangeringsarbetet i Värtahamnen ska skötas med ett uppladdningsbart batterilok. Det är en ganska ovanlig lösning. Exakt vilken typ av lok det handlar om är oklart. Det ska bli intressant att se hur detta kommer att fungera när trafiken kommer igång i full skala.

2 tankar på “Hector satsar i Stockholm

  1. Hej!

    Som vanligt är din blogg rena ymnighetshornet av järnvägskunskaper och alltid lika intressant att läsa. Du var snabbt på banan när det gällde Värtan. Jag kommer vid månadsskiftet att lämna den Operativa ledningen på Stockholmståg och anta en instruktörs- och förartjänst på Hector Rail med placering i just Värtan vilket jag ser väldigt mycket fram emot. Jag har inte kört ”riktiga” tåg på tio år så det ska bli väldigt roligt.

    Må så gott!

    Vänligen, Anders

    • Tack, det var vänligt skrivet, Anders. Jag gör så gott jag kan med bloggen och försöker vara först med nyheterna. Känns inte så meningsfullt att skriva om saker som alla redan känner till. Det blir nog bra för dej på Hector. Verkar vara ett seriöst och bra företag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s