Volvo utökar trafik från Olofström

529139_10200877085918771_102350663_nIdag är den här bloggaren på lite extra bra humör. Efter ett halvår med växlingstjänst i Värö och Varberg har han nu en vecka med riktig tågkörning framför sej. I morgon bitti bär det iväg ”hemåt”, om man nu kan kalla det så, från Göteborg mot Alvesta med godståg 9453. Kollegorna på Sävenäs gillar inte den här turen. Den innehåller nämligen en rast på tolv timmar, innan man vänder tillbaka till Göteborg framåt natten. För mej passar turen dock ypperligt. Även om det tar en timme med bilen att köra de nästan tio milen hem, så hinner jag både sova, byta kläder och träffa Alice och Kära hustrun en liten stund. Dessutom hoppas jag hinna med ett besök hos min gamla mormor som fyller år i dag.

Vagnarna som jag ska ha med mej till Alvesta i tåg 9453 kommer från Volvos Torslandafabrik. Green Cargo kör ungefär tusen tåg om året åt Volvo, bara mellan Olofström och Göteborg. Varje vecka avgår tio tåg i varje riktning. Nu kommer dessutom trafiken att utökas ytterligare. Istället för två tågpar per vardag så blir det nu tre. Anledningen är Volvos nya bilmodell XC90 som presenterades i höstas. Den har redan blivit en sådan succé att Volvo beslutat öka produktionstakten. Från början var tanken att 50000 bilar skulle byggas under 2015, men redan nu finns 18000 förhandsbeställningar. Därför införs ett nattskift i Torslanda, skriver Green Cargo på sitt intranät.

Enligt Green Cargo skickar det nya avtalet med Volvo positiva signaler inför framtiden. Det ursprungliga avtalet med Volvo går ut i december i år. Det finns dock ett optionsår, som gör det möjligt för godstrafikföretaget att driva trafiken i ytterligare ett år. Volvo är en av Green Cargos största kunder. Förutom trafiken mellan Olofström och Göteborg, körs också tåg till och från Gent i Belgien samt mellan Umeå och Älmhult. Volvo redovisade 2014 ett rörelseresultat på 2,2 miljarder kronor. Man satte också försäljningsrekord, med 465000 sålda bilar. På sikt hoppas Volvo kunna tillverka 800000 bilar om året.

Volvotågen dras med diesellok från Olofström till Alvesta. Där blir det lokbyte. Nuförtiden används Re-lok i de flesta avgångarna. Från Kville bangård i Göteborg växlas vagnarna med bildelar till Volvos fabrik i Torslanda.

3 thoughts on “Volvo utökar trafik från Olofström

  1. När beräknas trafiken med tre tågpar per dag dra igång? Isåfall bör det väl bli behov av ytterligare ett Td-lok i Olofströmsomloppen?

  2. Säger som du Jonas, jag har heller inget emot 12 timmar fritid i Alvesta. Är man med i Bem.poolen och annars har fritiden under jobbveckan i Göteborg, så välkomnar jag gärna ett tågpar till, och hoppas man får fortsätta där i maj med.. Kul att få ses iaf, det lilla som blev! Hoppas resan gick bra i norrskenet ☺

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s