Ny avgång nobbar Kristianstad

otag2Blekingeborna kommer att få en snabbtågsförbindelse med Lund och Malmö. Tåget kommer att avgå från Karlskrona vid sex på morgonen och stanna på de större stationerna i Blekinge. Men efter Sölvesborg blir det raka vägen till Lund och Malmö. Tåget kommer alltså att köra förbi både Kristianstad och Hässleholm. Därmed kan restiden kortas med cirka 20 minuter. Snabbtåget ersätter ingen av de andra avgångarna på morgonen från Karlskrona. Det blir alltså en utökning av trafiken. Tåget som avgår 5.47 från Karlskrona blir omkört av snabbtåget i Kristianstad. På eftermiddagen kommer det eventuellt att finnas en liknande förbindelse åt andra hållet, men denna kommer inte att bli lika snabb. Vagnen kommer, om planerna realiseras, att kopplas in i ett av insatstågen till Hässleholm. Där kommer ett tågsätt att kopplas från för att sedan fortsätta raka vägen till Sölvesborg – utan uppehåll i Kristianstad. En källa till bloggen säger att detta scenario varit otänkbart för några år sedan, men att Blekingetrafiken nu tuffat till sej betänkligt. Blekingarna kör helt enkelt över både Skånetrafiken och Öresundståg i den här frågan. De nya tågen är förankrade hos Trafikverket som hjälpt till med planeringen. Premiärturen avgår i december.

Annonser

4 thoughts on “Ny avgång nobbar Kristianstad

  1. Intressant att BLT tuffar till sig. Det finns ett visst missnöje hos trafikhuvudmännen med Öresundståg. Nyckelpersoner på Hallandstrafiken och SkåneTrafiken uppger båda att man inte riktigt får den kvalité man betalar för. SkåneTrafiken betalar t ex 70% men har bara 40% att säga till om.

  2. Läget oförändrat 20/11 -17:

    Trafikplaneringschef Pär Welander:

    `Vi har försökt få till dessa `snabbtågslägen` och har medel avsatt i budget för dessa snabbare extra tåglägen.
    Tyvärr så har vi fått nej ifrån Trafikverket med motiveringen att det saknas kapacitet på södra stambanan för nya tåglägen mellan Lund och Malmö vid tidpunkten då `snabbtåget` skulle behöva komma fram. Vi arbetar även fortsättningsvis för påverka bland annat Trafikverket och Skånetrafiken för att få till dessa lägen när det blir möjligt.`

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s