Skyddsombudet ”glömdes” bort

På fredag kommer Arbetsmiljöverket på besök hos Transdev i Malmö. Verket kommer bland annat att träffa huvudskyddsombudet för att ta del av dennes åsikter om de åtgärder som Transdev vidtagit när lokförare tvingas arbeta ensamma ombord på Öresundstågen. Tvisten har pågått i flera år, men går nu mot ett definitivt avgörande. För några månader sedan beslutade Arbetsmiljöverket att förbjuda Transdev (dåvarande Veolia) att köra Öresundståg utan tågvärd. Men förbudet var inget riktigt förbud. Det var bara ett förbud under förutsättning att Transdev inte lyckades uppfylla tre specifika krav som Arbetsmiljöverket ställde. Det handlade om utbildning och praktiska övningar i evakuering, upprättande av handlingsplan för framtida övningar inom detta område samt förbättrade möjligheter för lokföraren att från hytten kunna kontrollera brandlarmet och göra den så kallade efterkontrollen.

Bloggen har fått ta del av Transdevs svar till Arbetsmiljöverket. Det är en diger lunta med papper, 55 sidor lång. Där framgår att samtliga lokförare hos Transdev nu utbildats i evakuering och att företaget även upprättat en handlingsplan. Arbetsmiljöverket kommer att få svårt att underkänna Transdevs åtgärder på de två första punkterna. Den stora frågan handlar om punkt 3. När Arbetsmljöverket fattade sitt beslut i höstas menade flera bedömare, bland annat huvudskyddsombudet, att punkt 3 krävde ombyggnad av Öresundstågens förarhytter. Någon sådan har inte skett. Den enda åtgärd som Transdev genomfört är förändrade skrivningar i företagets interna föreskrifter. Räcker detta verkligen för att blidka Arbetsmiljöverket?

Vid mötet mellan Transdev, Arbetsmiljöverket och skyddsombuden på fredag kommer inte den person att närvara som hårdast drivit frågan om ett förbud mot ensamarbetande lokförare. Det tidigare huvudskyddsombudet blev nämligen uppsagd på grund av arbetsbrist i samband med en stor neddragning inom Transdev. När Transdev nu vill hyra lokförare från ett bemanningsföretag så hävdar man att samtlig uppsagd personal fått erbjudande om återanställning. Detta stämmer inte. Det tidigare huvudskyddsombudet har exempelvis ”glömts” bort av Transdev. Fackförbundet Seko har enligt uppgift tagit upp fallet med Transdev, och möjligen kommer skyddsombudet att återanställas. Det lär dock inte inträffa förrän frågan om ensamarbetande lokförare är avgjord. Är detta ett rent sammanträffande? Kanske, kanske inte.

Annonser

One thought on “Skyddsombudet ”glömdes” bort

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s