Trafikverket avbryter med omedelbar verkan försöket på Malmö Godsbangård där inga tåg de senaste månaderna släppts iväg före sin egentliga avgångstid. Projektet, som startade i november, har kritiserats hårt av bland annat Green Cargo, som överklagat hela försöket till Transportstyrelsen. Detta är dock inte den största anledningen till att Trafikverket backar. Istället uppger verket att stoppet beror på neddragningar inom Green Cargo. I ett internt dokument som den här bloggen fått ta del av skriver projektledaren Håkan Mörtsell så här: ”Samtidigt har Green Cargo meddelat att de vid årsskiftet genomfört omfattande omorganisationer och personalneddragning, vilket medfört att de för närvarande inte klarar ett krav på avgångspunktlighet från Mgb. Vi meddelar därför här att kravet på avgångspunktlighet från Mgb avbryts med omedelbar verkan för alla järnvägsföretag”. Formuleringen har enligt uppgift väckt viss irritation inom Green Cargo. Företaget menar att problemen förvärrats sedan tidtabellskiftet i december. Rangerbangårdarna i Malmö, Hallsberg och Sävenäs har fått allt mer att göra. Färdigväxlade tåg som inte släpps iväg upptar spårkapacitet, vilket förhindrar ett effektivt arbete, och ibland får förödande följdverkningar.
Trafikverket avser dock att återkomma i ärendet. Projektet kan till och med komma att utökas till att omfatta även Sveriges största rangerbangård, Hallsberg. Redan efter påsk hoppas Trafikverket kunna dra igång ett test för att mäta den så kallade kanalpunktligheten på Södra och Västra Stambanan. ”Trafikledning anser att resultaten hittills är intressanta och har därför beslutat att koncentrera resurserna i projektet OBK till att analysera effekterna av ökad kanalpunktlighet. Planen är att relativt omgående starta en pilot med inriktning att mäta kanalpunktlighet på Södra och Västra stambanan. Detta förutsätter även avgångspunktlighet från Mgb och Hrbg”, skriver Mörtsell. Han påpekar också att Green Cargo kommer att bjudas in för att diskutera de nya planerna. Just bristen på delaktighet var en av faktorerna som Green Cargo framförde i sitt ursprungliga överklagande till Transportstyrelsen.
Avgångspunktligheten från Malmö Godsbangård har varit en del i Trafikverkets prov av nya operativa prioriteringsregler. Green Cargo hade före teststarten i Malmö en avgångspunktlighet på cirka 70 procent. Förra veckan var den nere under 30. Problemet är att godstågen kan stå färdiga, ibland i flera timmar, men när deras tur kommer så prioriteras ändå andra tåg. Det har också inträffat att tågklarerarna glömt att skicka iväg godstågen, bland annat beroende på stress. Från början omfattade försöket också sträckan Luleå-Kiruna. Där avbröts dock testet omgående. Trafikverket hänvisade officiellt till ”tekniska problem med mätutrustningen”. Sanningen var dock en annan, vilket den här bloggen kunde avslöja i början av december. Så här löd den ursprungliga motiveringen som delgavs järnvägsföretagen: ”Tågklarerarna som har helhetssynen får avgöra när och hur tågen ska gå. Vi ser ingen nytta med denna test på vårt område, snarare är det negativt för all trafik”.
Tummen upp säger jag!
Intressant att man inte talar om det för personalen också…
Mysko. Enligt min källa har denna information mejlats ut till alla fjärrtågklarerare.
”Alla fjärrtågklarerare” i detta fallet är de få som har behörighet att köra MGB. De c:a 60 personer som saknar denna behörighet har arbetsgivaren inte informerat, trots att de tar över tågen redan i Arlöv.