Järnvägsskolan i Ängelholm söker just nu elever till lokförarutbildningen som startar i augusti. En nyhet är att Trafikverket, som driver skolan, nu kräver att de sökande själva står för samtliga kostnader i samband med både läkarundersökningen och den psykologiska behörighetsprövningen. Det kan handla om summor på uppemot 8000 kronor per sökande. Det gäller inte bara de som blir antagna – utan alla som söker. Resultaten från de båda undersökningarna ska nämligen bifogas ansökningshandlingarna. Tidigare har lokförarutbildningen i Ängelholm haft mellan 800 och 900 sökande till varje kursstart. Järnvägsskolan uppger att man har plats för 35 elever till hösten. Det innebär att flera hundra, formellt behöriga, personer riskerar att sållas bort och därmed ha betalat tusentals kronor helt i onödan. Förutom Trafikverket bedriver även TCC lokförarutbildningar på flera orter i Sverige. TCC har enligt uppgift inga planer på att ändra sina antagningsrutiner. Där fortsätter man som tidigare. Bara de elever som klarat de första testerna skickats vidare till psykolog. Säger psykologen okej bokar eleverna tid hos läkare för ett lämplighetsutlåtande. Även Lärcenter i Nässjö, som också utbildar lokförare, fortsätter enligt den gamla modellen.
Antalet sökande till utbildningen i Ängelholm kommer naturligtvis att minska. Fattiglappar göre sej icke besvär, vilket naturligtvis begränsar rekryteringsunderlaget. En annan intressant fråga är hur landets psykologer ska hantera den nya situationen? Enligt Transportstyrelsens hemsida finns bara åtta psykologer i Sverige som får göra en lämplighetsprövning av blivande lokförare. Dessa åtta är utspridda över hela landet. De få psykologerna som finns i södra Sverige kommer att drunkna i telefonsamtal, mejl och frågor. Enligt uppgifter till den här bloggen ligger Järnvägsskolans nya antagningsregler helt i linje med åsikterna som finns hos en falang inom Almega. Där vill man att detta blir praxis inom alla lokförarutbildningar. Almega vill skjuta över kostnaderna på eleverna, ungefär som inom pilotutbildningen. Branschens kostnader måste pressas, anser man.
Av de tusentals elever som varje år söker till landets olika lokförarutbildningar, så är det ungefär tio procent som klarar samtliga urvalstester.
Några spontana tankar när jag läser detta:
1. Jag tror att operatörerna binder ris på egen rygg om detta ska bli praxis för lokförarutbildningarna. Ju högre kostnader eleverna har, och ju ”rikare” bakgrund de har, desto högre kommer deras löneanspråk att bli. Även om de idag 60 veckor långa utbildningarna kortas ner till 40-45 veckor.
2. Järnvägspsykologer… Min erfarenhet efter 15 år som handledare är att just psykologernas ”utgallring” borde vara hårdare. Det slinker i nästan varje kurs igenom någon elev som är omotiverad, otrevlig, eller allmänt konstig. Annars tror jag nog att dagens lokförargeneration generellt sett är duktigare än min äldre generation.
3. Om man räknar på att det idag är, som du skriver, 8-900 sökande till en kurs på 30-35 elever, så är det ju faktiskt bara under 5 % av de sökande som till slut kommer till kursstart. Några faller ju bort av andra orsaker än testerna, men ändå….
Tror att de med ”rik” bakgrund väljer andra utbildningar än att bli lokförare (eller tågförare som det heter på modernt språk). Högskoleutbildningar lockar av släktdrag mer än att bryta hela släktträdet och ”nergradera” sig en samhällsklass och får utstå hård kritik. Pappas flicka/pojke som det heter.
Vanliga knegare har svårt att ens punga ut med 8000 kr extra, utöver vanliga vardagliga utgifter. Självklart ska psykologundersökningen bekostas av staten eller skolan. Det är ju därför man gallrar ut fler och fler ansökningar för att nå fåtalet som genomgår testerna, hälsoundersökningen får man stå för själv, som det alltid varit.
Men att det kommer otrevliga personer som vill bli lokförare, är det inte lite märkligt? Man bedöms ju inte hur trevlig man är utan om man klarar av att göra flera saker samtidigt, och på rätt sätt givetvis. I resandetåg har man ju en serviceansvar, där måste man ju lösa problem och vara lugn och i synnerhet trevlig. Du behöver i praktiken inte vara trevlig, det finns vad jag vet inget krav på det, även om det är sunt förnuft.
Hej,
Vad bra att du engagerar dig kring lokförarutbildningen. Du skriver att det finns en falang inom Almega som vill ha avgifter i samband med ansökningen till utbildningen. Jag har inte kunnat hitta någon sådan falang. Almega som organisation har inga åsikter om sådana avgifter. Däremot tycker vi att utbildningarna är viktiga och att det borde utbildas fler lokförare i Sveriga.
David Wästberg
presschef, Almega
Hej själv, vad bra att du engagerar dig kring bloggen. När det gäller falangen inom Almega väljer jag helt och fullt att lita på min källa. Han har aldrig haft fel tidigare. Självfallet förstår jag att detta inte är något som Almega kan bekräfta.
Lokföraren och hans källa är helt rätt ute men jag undrar mest om vad syftet var med inlägget från Almegas presschef?
Järnvägsbranschen är mycket tydligt beslutsam om att föra över alla kostnaderna för lokförarcertifikatet till den enskilde. Detta gäller alltifrån prövningen till utbildningen och sedermera som anställda att upprätthålla certet, avseende t ex JTF-examinering, de 5-åriga certprövningarna och periodisk hälsoundersökning. Inte minst på det Stora Järnvägsföretaget har detta har kommit till uttryck i så många sammanhang, såväl muntligt som skriftligt, att jag inte ens gitter ge exempel.
Att kostnaden för de nu aktuella prövningarna normalt inte drabbar själva tågtrafikbolagen förändrar inte att målkonceptet ligger fast: Den enskilde skall ta det fulla ekonomiska och praktiska ansvaret för att på egen tid erhålla och upprätthålla lokförarcertifikatet. Att detta i flera plan leder till en icke önskvärd utslagning begriper man inte. Branschen är intensivt intresserad och Almega företräder deras intressen, punkt slut. Ändå menar David Wästberg att de inte har någon åsikt! Han kunde lika gärna menat att Almega inte vill sänka arbetsvillkoren på varenda punkt där den arbetsmedicinska forskningen anger att de istället borde förbättras.
Jag håller med Lokföraren om att man inte kan vänta sig en bekräftelse men vad var då syftet med kommentaren? Det kan ju rimligtvis inte vara att bli trodd. Jag har inget svar men tror att ett sådant skulle vila mer på beteendevetenskaplig än saklig grund.
Det står ju inte att vissa inom Almega vill ha avgifter, bara att man vill att nödvändiga avgifter ska betalas av den sökande.
Låter helt i linje med det vad som brukar uttryckas från Almega-håll.
I övrigt ser jag en risk i att folk som vill gå i Ängelholm först söker till en annan lokförarutbildning, för att få nödvändiga godkännanden den vägen.
Man får lätt uppfattningen att just Järnvägsskolan är pappa till de nya reglerna, men så är inte fallet. Yh-myndigheten kräver lika behandling av alla sökande och eftersom helikopterförarutbildningen har dessa regler, så ska de också gälla för lokförarna. (Helikopterförarna har ju hållit på att utbildas inom Yh väldigt länge och i enorma mängder jämfört med lokförarna eller… var det kanske tvärt om?) Nåväl, inom statliga verk och myndigheter har ju sedan en tid allt mer handlat om ramen till konstverket, medan själva innehållet i tavlan överlåts åt utföraren att själv bedöma. Det pratas väldigt mycket om kvalitet, fast det egentligen mest handlar om pengar. Jag hoppas att Yh-myndigheten inte är på väg åt det hållet också, för så har jag inte upplevt samarbetet med dem tidigare. Almegas roll kan jag inte bedöma, för nu är jag pensionär och en meningslös gubbstrutt som ingen bryr sig om. Erfarenhet är oftast ingen merit, bara ett tecken på dålig flexibilitet och brist på förändringsvilja. (Tack och lov gäller inte det på Järnvägsskolan… än.)
Göran Ekström
En föredetting
Frågan är ju varför Järnvägsskolan anser sej tvingade till denna förändring, när inte andra utbildningssamordnare gör det?
Det är ju helt obefogat i en tid då lokförare behöver rekryteras för att möta alla de stora pensionsavgångar som går i dagarna. Det här sätter ju käppar i de flestas ansökningar till Ängelholm åtminstone. Banskolan kan räkna med många färre ansökningar till sina utbildningar, något som de förmodligen kommer äta upp. Istället kommer givetvis fler eller samma antal söka sig till TCC och de andra utbildningarna.
De som utbildas till Järnvägsingenjörer på LTH där viss utbildning sker i Ängelholm har nu fått besked att kurslitteraturen inte längre blir bekostad utav Järnvägsskolan. Något att Trafikverket sakta men säkert skurit ner på bidragen för att nu dra in det helt. Vet inte om detta har med varandra och göra, men det blev ju inte glada miner när vi fick denna informationen (vi förväntar oss ju att köpa vår litteratur, men alla som pratat så gott om att vi fick kopior och pärmar fick oss att iallafall hoppas 😉 )
Kurslitteratur är ju dock sällan bekostad av utbildningsgivaren.
”Ansök – och bli blåst på 8000”
Om nu inte status que förändras till nackdel från den enskilde och till fördel för..?
Hur är det nu, Järnvägsskolan är väl bundna av Trafikverkets ramavtal med Assessio vad gäller urvalstester och yrkespsykologiska bedömningar?
Kan det inte vara så att Almegas presschef talar helt sant; han känner inte till att den uppfattningen finns inom Almega? Det vanliga ”stoppa huvudet i sanden”-syndromet…
Jag har precis blivit antagen till Ängelholm och ska nu genomgå hälsoundersökningen som kommer att kosta runt 4500:-. Jag håller med om att det är dyrt och sura pengar som man riskerar att förlora om man nu inte blir godkänd, vilket jag iofs tror jag blir.
Oavsett vilket så är det här en kostnad som man bara de som blev godkända vid testerna behöver göra. Man behöver alltså inte bifoga en avklarad yrkesmedicinsk undersökning för flera tusen redan vid ansökan. Däremot ska man fylla i ett papper där man svarar på några frågor runt ens hälsa.
Det är med andra inte flera hundra personer som sållas bort och som behöver betala en hälsokontroll, utan snarare några enstaka av oss som blivit prel. antagna.
Bra! Då har man ändrat reglerna nu.