Efter 48 år: Rc1 tar farväl

Onsdagen den 21 januari ser ut att bli en historisk dag. För sista gången någonsin används en Rc1 i kommersiell drift. Om Green Cargos planer håller, så gör 1026 just i detta nu sina sista växlingsdrag på bangården i Borlänge. Ikväll drar loket tåg 5765 till Hallsberg. Därifrån går 1026 sedan som transportlok till Eskilstuna i natt, för avställning och förmodad skrotning. En 48 år lång epok går därmed i graven. Rc1 byggdes i 20 exemplar och började levereras till SJ 1967. Under hösten och vintern har Green Cargo i rask takt tagit de sista loken ur drift. Nu försvinner dock inte möjligheten helt att få se en Rc1 i trafik. Världens allra första Rc, 1007, har sålts till Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle. Där kommer loket att återställas, så att det ser ut som det gjorde 1977. Loket kommer bland annat att lackeras om i ursprunglig färgsättning, och få SJs så kallade ”köttstämpel” i fronten. Mycket talar dessutom för att ytterligare en Rc1 kommer att bevaras hos en annan museiförening. Nu är det inte bara lok som ställs av hos Green Cargo. Lokbrist gör att sex Rc4 som tidigare ställts upp i Eskilstuna åter kommer att tas i trafik.

Edit, klockan 20.11: Rc1 1026 får leva i ytterligare en tid. Imorgon rullar loket fram och tillbaka till Smedjebacken från Borlänge, i tåg 6751 och 6750. Anledningen till de justerade planerna är lokbrist.

2 thoughts on “Efter 48 år: Rc1 tar farväl

  1. Icke att förglömma alla hundratals (tusentals?) av Märklins Rc 1:or som tuffar fram längs landets modelljärnvägar!

  2. Jag har växlat med RC1 och när jag började på SJ trodde jag inte att jag en dag skulle köra RC utan att bli lokförare Har nog kört alla utom 1013,1014 och 1018 med reservation för någon glömd individ Nu är alla som jag pensionärer

    Det var en tragisk olycka 21 januari 2015 Slg stn och jag lider med hans närmaste

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s