SJ-personal blir lås i bistron

SJ kommer under några helger i januari att dra ned på bemanningen av Intercitytågen på Dalabanan, från tre personer till två. Den tredje medarbetaren kommer ändå att finnas med på tågen under testperioden. Serveringen kommer nämligen att öppnas och stängas efter behov. Eftersom bistron saknar låsfunktion, så kommer denna tredje person att få ”agera lås”. Detta skriver SJ på sitt intranät. Liknande tester kommer också att göras både på Västra- och Södra Stambanan. ”Vi har flest stopp på Dalabanan och säljer mycket i bistron. Vi väljer därför att göra testerna just på denna linje för att lära oss så mycket som möjligt, vad det innebär för våra medarbetare och hur kunderna upplever servicen”, säger produktionsområdeschef Sonja Olsson. Testet är ett led i SJs översyn av tågens bemanning och personalens sätt att arbeta. I ett tidigare försök har SJ provat att dra ned på antalet tågvärdar och tågmästare, både inom snabbtågen och regionaltågen. SJ har också testat att införa nya arbetsuppgifter för ombordpersonalen, bland annat plockstädning av vagnar och toaletter. De olika försöken kommer att ligga till grund för fortsatta diskussioner mellan SJ, facken och skyddsombuden inför kommande förändringar av arbetsprocesser ombord på tågen.

Annonser

8 thoughts on “SJ-personal blir lås i bistron

  1. Tycker det fungerar väldigt bra att bistron är öppen när det går på Karlstad-Göteborg. Då har man ändå möjligheten att få en kaffe. Att det inte har öppet jämt gör inte så mkt..

  2. Ping: SJ personal kommer att vakta låst bistro på IC-tåg | Årskort Guld SJ

  3. Vad är detta för vansinne? Det fungerar säkert hyfsat på de snabba IC-tågen på stambanorna, men Dalabanan är uppehåll till elände och bistron kommer bli mer stängd än öppen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s