När Kustpilentrafiken drog igång på Blekinge Kustbana 1992 så saknades det lokförare i Karlskrona. Åtta kollegor från Kalmar var övertaliga och erbjöds tjänst åtta mil söderut. Det innebar att 17 lokförare fanns stationerade i Karlskrona under större delen av 1990-talet. På den tiden kördes det inte bara Kustpilentåg från Karlskrona. Till Emmaboda gick det under olika perioder både X11- och X21 men oftast plågades resenärerna med Y1. Det fanns dock tillfälle till finåkning. Under några tidtabeller kördes en direktförbindelse till Stockholm. Med X2000. Så här i efterhand har man ju svårt att förstå detta. Hur tänkte SJ när man satte in ett snabbtåg på Emmabodabanan, där tågen långa sträckor ringlade sej fram i 65 kilometer i timmen? Godstågen hade visserligen försvunnit från Karlskrona i början av 1990-talet, men lokförarna hade ändå en varierad och bra tjänstgöring. Kollegorna från Kalmar som behövde pendla varje dag tyckte förstås inte att det var så kul. I början av 2000-talet – jag tror det var 2001 – skulle all körning på Emmabodabanan läggas på Kalmarpersonalen, så då fick de åtta kamraterna komma ”hem” igen.
Själv arbetade jag som lokförare i Malmö vid denna tidpunkt. Jag hade talat om för lokstationschef Frisk att jag bodde i Karlshamn och gärna blev förflyttad till Karlskrona. Just då fanns inget behov, men bara några månader senare låg en kallelse till Y2-utbildning i mitt postfack. SJ ansåg att jag kunde behövas som reserv i Karlskrona. Sommaren 2002 skulle en kollega gå i pension, så då fanns en plats till mej i den blåsiga residensstaden. Det blev tre år som lokförare i Karlskrona, innan Blekinge Kustbana stängdes av för persontrafik i juni 2005.
Det hände mycket roligt under åren i Karlskrona. Jag minns den tiden med välbehag. Den Vimsige berättade en gång om en av de åtta Kalmarförarna som tjänstgjorde i Karlskrona under nästan tio år. En dag kom han tuffande i en Y2-motorvagn utanför Karlshamn. Han såg hur något blått liksom snabbt skymtade förbi i ögonvrån samtidigt som det dunsade till i fronten på tåget. I närheten fanns ett motionsspår, så kamraten misstänkte att han kört ihjäl en joggare. Det blev stort pådrag, men när räddningstjänsten kom till olycksplatsen så kunde man konstatera att det bara var ett rådjur som fått sätta livet till. En bit bort stod ett blått skjul. Kalmarkollegan är numera känd som den ende lokförare i landet som kört ihjäl ett rådjur i träningsoverall…
Som vanligt intressant.
När det gäller trafiken Karlskrona-Emmaboda så gick det också X2 till Göteborg. X2 är alltså samma fordon som används i X 2000 men i det här fallet var de två vagnar kortare. Fyra X2-sätt var avdelade för trafiken på Kust-till-kust-banan och mest gick de Göteborg-Kalmar men ett eller två tågpar om dagen gick i stället Göteborg-Karlskrona.
Dessa fyra tågsätt hade ständiga problem med slitna hjul. Eftersom det var i princip samma konstruktion som gick i X 2000 och det där sällan var problem med slitna hjul misstänktes att det var den dåliga banan Emmaboda-Karlskrona som var boven. Ett tag kördes därför alla tågen till Kalmar och snart upphörde hjulproblemen. Men de återkom när tågen började gå på Karlskrona igen.
Förstår att banan slet på hjulen. Söder om Holmsjö var det rejält tvära kurvor på många ställen, därav den låga hastigheten. Även många skarvar var rejält nedkörda.
Ja du Jonas, tänk att man alltid får skratta när man kommer till slutet, när det gäller en komiskt berättelse.. Du håller stilen..
Har ett dystert minne från någon av stationerna där nere.. Jag var spårsvetsare då, och jag och min hantlangare var nere i Småland och finslipade en massa svetsade skarver.. Det var inte Skruv, men troligen stationen före norrut. Hantlangaren skulle bevaka mig när jag slipade, men endera hörde jag inte honom ropa, annars hade han inte fokus på X2-2 som dom kallades. Jag hörde något slags ljud under slipningen med Robeln, vred lite på huvet, såg ett ljussken, jag tog ett kraftfullt tag i Robeln, och gjorde ett rejält hopp med den o mig ur spåret..
Nej, jag hade inte begärt spåret, vi hade svårt att få tider.. Jag litade på min hantlangare, men han sa att han ropade på mig… Tack o lov att tåget skulle stanna för trafikutbyte, och kom med relativt låg fart..
Usch, det var en ruggig berättelse! Skönt att du hann undan, Uffe. X2-2 måste vara de motorvagnarna som Staffan menar i ovanstående kommentar, har för mej att de kallades så. Stationen borde ha varit Emmaboda om tåget skulle stanna.
X2-2 är helt riktigt. Uttalas X2 minus 2. Detta för att de var två vagnar kortare än ett normalt X2-sätt. Det fanns också X2-1.
X2-2 var en variant som SJ köpte tidigarelagt som ett stöd till ABB Traction. SJ behövde inte tågsätten för X 2000 just då – men bedömdes behöva dem fem år senare – varför de i några år fick gå i regionaltrafik, något som de var mindre lämpade för. De gick således även Göteborg-Malmö, Örebro-Mjölby-Norrköping-Västerås-Sala (”Tresjölänken”) och Svealandsbanan Stockholm-Eskilstuna. Det bör ha blivit totalt 23 sådana tågsätt, alla nu kvarvarande ombyggda och kompletterade till vanliga snabbtåg (fast nu heter det SJ 2000).
Ja det stämmer med korta X2-setet.. Ja fy fasen, jag ringde tågx direkt, och det blev rapportering på mig, så jag fick skriva i en händelsebeskrivning till vad jag tror hette Järnvägsinspektionen då.. Min arbetsgivare hade återkopplingssamtal med oss, och vi redde ut det, om varför det hände m.m.. Emmaboda var det..
X2-1 går väl fortfarande på vissa sträckor, eftersom ett normalt tågsätt är 6 vagnar + lokenhet? Går ju 5 + lokenhet, främst när X2 kördes/kör på VKB. Alltid fullt tågsätt på SSB.
Alla SJ 2000 skall nu ha drivenhet + 6 vagnar. Om annat förekommer är det en avvikelse från det planerade. Jag vill minnas att det var i höstas som detta genomfördes.
Nästa uppehåll Karlshamn, Karlshamn om ett pAAAAr minuter! 😉
Exakt han! Mannen på dubbel-G!
X2000-förbindelsen till Karlskrona kom till efter ett besök där av SJ:s dåvarande Gd Stig Larsson. Något kommunalråd där lyckades övertyga honom om att Karlskrona behövde en direktförbindelse till huvudstaden. Kördes på s.k. periodtur av Mjölby- och Norrköpingsförare beroende på tågplan. Tjänsten kallades nattåget på Karlskrona. Ombordpersonalen utom avgångssignaleraren fick ha överliggning i Emmaboda för att arbetstidsreglerna skulle hålla. Har för mig att tåget levde kvar till Växjö några år till.
En annan X2000-förbindelse som kommit till efter påtryckningar är den mellan Stockholm och Arvika där skådespelerskan Solweig Ternström skall ha varit ledande i att övertyga Stig Larsson om det utmärkta med det tåget. Den förbindelsen finns fortfarande kvar vilket tyder på att underlaget är bättre där.
Alla X2-sätt har konfigurationen X2+6 vagnar sedan senast sommaren 2013. Möjliggjordes genom köpet av Kina-X2:an samt de vagnar som blev över efter de tågsätt som var inblandade i olyckorna i Kimstad och Malmö.
För övrigt tycker jag att Y1:orna nedvärderas allt för mycket. Första inredningen var väl ingen höjdare men efter senare ombyggnader var de väl ok. Och bättre än X21/22. Riktiga arbetshästar som sällan krånglade.
Pingback: Julkul 2.0 | I huvudet på en lokförare