Kritiserat projekt avbryts i norr

Trafikverkets test av nya operativa prioriteringsregler på vissa banor och utvalda platser i landet har fått mycket kritik, bland annat från Green Cargo som överklagat hela projektet hos Transportstyrelsen. En del i denna försöksverksamhet, som är tänkt att pågå i sex månader, har varit att inga godståg tillåts avgå före sin egentliga avgångstid, varken från Malmö Godsbangård eller på sträckan Luleå-Kiruna. I norr har dock inte projektet blivit långvarigt. Faktum är att det redan har avbrutits, med följande motivering: ”På grund av tekniska problem med mätutrustning och ett pågående projekt med att prioritera trafiken mellan Oslo och Narvik, har förutsättningarna för en kvalitativ mätning försämrats. Därför avbryter nu Trafikverket pågående pilotstudie på sträckan Luleå-Kiruna.” Detta är alltså den officiella förklaringen. Från början var dock anledningen en annan. Den här bloggen kan avslöja innehållet i det ursprungliga beslutet att stoppa projektet. ”Tågklarerarna som har helhetssynen får avgöra när och hur tågen ska gå. Vi ser ingen nytta med denna test på vårt område, snarare är det negativt för all trafik”. Tanken är nu att försöket i norr ska återupptas i februari, med en ny tågplan och förbättrad teknik. I Malmö finns ännu inga planer på att avbryta projektet.

Annonser

4 thoughts on “Kritiserat projekt avbryts i norr

  1. Tänk om chefen i Malmö kunnat säga samma sak. Som det är nu misstroendeförklarar man hela trafikledarkåren.

    • Håller helt med. Anser för övrigt också att regeln att rättidiga tåg alltid ska ha företräde är fel. Min erfarenhet är att det nästan alltid blir bäst om tågklarerarna får bestämma hur och när tågen ska avgå. Jag förstår inte varifrån det här projektet kommer.

      • Detta, lik som mycket annat, är en ren skrivbordsprodukt skapad av personer som aldrig varit i kontakt med vår verklighet.

        Och gällande rättidigt företräde så bryr sig de flesta rutinerade i Malmö inte om det. Vi vet att det blir bättre totalt set om vi får nyttja vår erfarenhet och kunskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s