1026 tar en sista svängom

I slutet av 1960-talet var det ett av världens modernaste lok. Idag återstår bara två individer ur den en ursprungliga Rc1-serien: 1007 och 1026. Green Cargo äger båda. De två gamla kämparna sjunger på sista versen. De har blivit dömda att leva sin sista tid som rangerlok på bangården i Borlänge, långt från stambanornas sus och dus. 1007 är vigd åt Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle, dit den väntas levereras vid årsskiftet. Lokbristen hos Green Cargo har gjort att affären dragit ut något på tiden. Vilket öde som väntar 1026 är inte känt, men naturligtvis vore det en stor sensation om loket inte blir skrot, precis som resten av ”ettorna” blivit. Men än kämpar maskinen alltså på. I natt kommer 1026 dessutom att få göra en mycket sällsynt insats som linjelok. Om allt går enligt planerna så kommer 1026, tillsammans med Rd 1082, om ett par timmar att dra tåg 6766 från Borlänge till Hofors. Därifrån fortsätter färden sedan de 18 milen till Hällefors innan loken i eftermiddag återvänder till Hofors och Borlänge. Tanken är att 1026 ska göra samma resa både torsdag och fredag, enligt Green Cargos lokplaneringsprogram Platå. Detta kan bli en sista uppvisning i rampljuset för 1026. Orkestern har snart spelat färdigt. Dansen är slut.

8 tankar på “1026 tar en sista svängom

  • Vet faktiskt inte exakt, men för några år sedan skrev jag om ett Ma-lok som var 59 år och hade avverkat 6168383 kilometer längs de svenska järnvägarna, det vill säga ett avstånd som motsvarar åtta tur- och returresor till månen. 1026 fyller 50 om ett par år, så några varv till månen har det nog blivit för henne också…

   • Ganska låga mil för den ålder ändå kan jag tycka. Många lastbilar och bussar i Sverige rullar 20 000 mil per år. Det blir 1 180 000 mil på 59 år. 😉

   • Imponerande. När vi ändå talar miltal. En av de RC3:or SJ sålde hade över 9000000 km på mätaren. Som referens kan man ta X2:orna. De som rullat längst hittills har redan passerat 7000000 km på drygt 20 år. Rätt bra kämpat får man ändå säga.

   • Hahaha, jag vet faktiskt inte. Det känns bara mer rätt att skriva ”henne även om Rc. Ma-loken (Emma…) var ju definitivt feminina!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s