Inte ett öga är torrt

Tänk er en tågvärd på SJ2000 som plötsligt stämmer upp i sång. Det känns helt otänkbart, men på Inlandsbanan är förutsättningarna lite annorlunda. Där kan det mesta hända. Och händer. Häromdagen, när jag var på väg söderut från Arvidsjaur, så frågade tågvärden om vi hade tid att stanna till på bron över Vindelälven. Utsikten är magnifik. Tågvärden berättade för mej, och alla andra ombord på tåget, om bakgrunden till Evert Taubes fina visa ”Änglamark”. Det var just Vindelälven som inspirerade honom att skriva denna hyllning till den storslagna svenska naturen. Nu var inte själva berättelsen nog. Tågvärden tog ton och stämde helt på egen hand upp i ”Änglamark”. Det var vackert. Inte ett öga var torrt hos det dryga 40-talet resenärer som fanns ombord på den ensamma Y1an, som kämpat sej ned från Gällivare. Vindelälven är en av Sveriges fyra oreglerade fjällälvar. Planen var dock att bygga ut vattenkraften även i denna älv. Bland annat skulle den lilla byn Adolfström hamna 38 meter under vattenytan i en gigantisk regleringsdamm. Protesterna blev till slut så starka att den socialdemokratiska regeringen 1970 fattade beslut att stoppa utbyggnaden av vattenkraften i Vindelälven. Taubes ”Änglamark” och striden om Vindelälven blev en väckarklocka som gjorde att naturaspekter senare kom att spela allt större roll i den politiska debatten.

Annons

2 tankar på “Inte ett öga är torrt

  1. Faktisk en av de saker vi fick uppleva på sträckan Östersund och norröver, mycket som är annorlunda på inlandsbanan. En stor skillnad är ju också passagerna, väntar ju inte bara på att komma fram då ju resan är grejen.

  2. Jag förstår dig varför du vill köra där uppe, helt underbart med folket som spelar och sjunger, och alla fina vyer.. Vindelälven har jag besökt 2 gånger, den är så mäktig och fin, och har många små idylliska grillplatser, och små forsar. Vi var nordväst om Lycksele, med en bekant som bor i närheten av Kristinebergsgruvan..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s