Vad vann ST?

10354233_10204134563393672_7943421052008375936_nSeko valde att strejka för att begränsa antalet deltids- och timanställningar inom Veolia. Det andra facket, ST, valde förhandlingsvägen, eftersom man ansåg att parterna var nära en lösning. Idag undertecknades en ”principöverenskommelse” mellan ST och Veolia. Den kommer att ligga till grund för det lokala avtalet. Så vad vann då ST på att ställa sej utanför konflikten? ST har ännu inte offentliggjort avtalet, men den här bloggen kan publicera innehållet, svart på vitt. Skrivelsen är full av uttryck som ”verka för”, ”har för avsikt”, ”strävar efter” och ”prioriterar”. Som jag kan bedöma saken finns det ingenting som begränsar antalet tim- och deltidsanställda. Jag kan inte avgöra om detta är ett bra eller dåligt avtal. Det överlåtar jag åt andra. För en lekman ser det dock tunt ut. Seko fick åtminstone till en skrivning där visstidsanställningarna begränsas till fem procent, under förutsättning att de fackliga företrädarna hjälper till att konstruera effektiva scheman. Eftersom ingenting av detta finns med i STs avtal, så förstår jag inte hur de fem procenten ska beräknas. Det finns även andra saker som jag inte begriper. Men det får vi återkomma till en annan gång. I övrigt noterar jag att en bland personalen populär enhetschef på Veolia har fått sparken och en annan hög chef har sagt upp sej. Jag utgår från att ytterligare ledningsförändringar är att vänta inom Veolia. En strejk som denna går knappast obemärkt förbi.

15 thoughts on “Vad vann ST?

 1. Medlemsbrev:

  Hej alla ST-medlemmar!

  Sedan en tid tillbaka har vi arbetat med en principöverenskommelse med Veolia som vi idag har skrivit under på!
  Vi bifogar överenskommelsen som en bilaga.

  Resultatet av principöverenskommelsen blir att vi på ST har lyckats pressa ner deltidsanställningarna ytterligare och höja antalet heltidsanställda. När förhandlingarna påbörjades i Februari i år så presenterades ett förslag från Veolia där 160 personer skulle få gå på deltid. Vi förhandlade detta ner till 53 och nu har vi fått ner det ytterligare! De exakta siffrorna kommer att presenteras efter att de övriga facken har blivit informerade om ST:s förhandling med Veolia.

  I principöverenskommelsen har vi på ST värnat både om arbetsmiljön och om rätten till heltid! Vi slår fast att man ska sträva efter heltid, schemaläggning med god arbetsmiljö och en strävan efter 98%-iga schema.

  Vad vi på ST har undvikit är att binda upp oss på en skall-skrivning kring schemaläggning och hur många procent som måste plockas ur av varje anställd. I vår principöverenskommelse är vi överens om att det kan bli avsteg från kollektivavtalet för att få bra, åkbara schema där vi strävar efter 98%.

  Den viktiga frågan om timanställningar har vi löst genom att komma överens om att Veolia ska arbeta för att minimera timanställningar. En skrivning som vi tycker bör bli effektiv när det gäller att få en rimlighet i antalet timanställda och hur mycket tid de arbetar på Veolia.

  På ST är vi väldigt nöjda med denna överenskommelse! Vi känner att förhandlingslinjen har varit en mycket framgångsrik linje! Med ett gott stöd av er medlemmar kan vi nu avsluta en stor del av denna mycket omfattande förhandlingen kring verksamhetsförändringen!

  Vänliga hälsningar
  ST styrelsen vid Öresundstrafiken

 2. De här med ST känns märkligare för var dag som går? Har inte st lärt sig något? Bör-skrivningar fungerar inte på veolia. Detta känns helt värdelöst. Nu hoppas jag bara folk tar sitt förnuft till fånga och lämnar st!

  • Det finns fler arbetsgivare än Veolia som skrupellöst utnyttjar skrivelser som ”bör” ”sträva efter” ”har för avsikt att” etc. Men en del lär sig aldrig.

   • Kanske det, men avtal skrivs av bägge parter gemensamt och även om man inte är nöjd med alla formuleringar har man i alla fall tagit i hand om skrivningarna.

 3. Dags att vi lokförare går gemensamt ihop i SLFF. Jag går över dit nu. Häng på nu och sluta fega. Ett fack för oss lokförare. Inte fyra!

 4. Som ST-medlem sitter jag lugnt i båten.
  Jag är övertygad om att vi har valt rätt väg den här gången.
  Skillnaden mellan våra avtal är att Seko har (svart på vitt) gått med på att göra kraftiga avsteg för att nå upp till ett arbetstidsuttag på 96-98% (alltså på ALLA anställda – inte bara på schema-grupperna). ST har inga sådana tvingande skrivningar i sitt avtal.

  Jag förstår inte hur ni som är med i/företräder Seko, kan vara så säkra på att ni har vunnit något. Vad är det egentligen ni har vunnit?
  Jag förstår heller inte behovet av att spy galla på oss som har valt att vara med i St. Räcker det inte med att ni har ”vunnit”?
  Ni borde väl istället vara glada att arbetsgivaren får sådana svårigheter att rita scheman när dom har två olika avtal att ta hänsyn till.
  Och som det låter på er kommer ni få MYCKET bättre villkor/scheman än ST:s medlemmar…
  Det är väl jättebra?
  Så vadan denna hat-kampanj?

  • Det här fattar inte jag – är det här med ”tvingande skrivning” någon slags Kognitiv-Dissonans-I-ST-tolkning™ av vad som står i uppgörelsen SEKO har träffat? Uppgörelsen ligger ju uppe på SEKOs hemsida, och det som står är att ”SEKO åtar sig att medverka till att uppnå en effektivitet på 96-98% på arbetstidsuttaget”.

   ”Åta sig att medverka” är väl ingen eufemism för ”lägga sig platt”?

   …och om lite spekulation tillåts: Är dessutom inte arbetsfreden implicit villkorad med att uppgörelsen håller? Om det är så, och det dessutom är sant att Almega körde över Veolia för att Mäktiga Intressen tyckte strejken var ett hot, så känns risken för en SEKO-negativ tolkning av uppgörelsen liten: Faller dealen skulle strejken bryta ut igen, och Almega har helt enkelt ett större intresse av att slippa det än av att rädda Veolias ansikte.

   • Nu har Almega dessutom åkt på käftsmällar två år i rad när medlemsföretag försökt mixtra med avtalet. Såvitt jag vet är avtalet uppsägningsbart även nästa år. Ska dom försöka en gång till?

  • Jag pratar med alla kollegor, även de som är medlem i ST. Jag gör ingen skillnad på någon och jag smutstastar inte någon förutom den idiot som medlat för ST. Vad fan betyder alla dessa ”bör” och ”se till”?
   Din tolkning av SEKO:s nya avtal är helt felaktig. Någon ST-pamp har tryckt det i dig.
   Tror du verkligen att ”verka för”, ”har för avsikt”, ”strävar efter” och ”prioriterar” är bra skrivningar? Det kan man komma fram till utan att förhandla och utan att skriva på något.
   Även enkla skrivningar som ”ska” tolkas som ”bör”. Hur tror du ”har för avsikt” tolkas som då? Det har inget värde.
   ST har skrivit på en överenskommelse vars innehåll är mindre värt än papret det är skrivet på.

   ST sitter och ”förhandlar” med stängda dörrar och det sägs inte ett ord till sina medlemmar och till slut så läcker det ut och TADA! ST idiotförklarar sig själv!

   ST är det fackförbund som visat sig villigt till att helt slopa 19/05, helt och hållet.

   Är du medlare hos ST?

  • Hat märker jag inget av men det jag saknar från ST är något slags ärlighet i kommunikationen. Att öppet berätta för medlemmar hur förhandlingarna gått till. Att man redan från början hade för avsikt att sälja 19-05 och lade stor kraft på att övertala SEKO till detta i gemensam sak ST tillsammans med arbetsgivaren.

   Vill man vara ärlig mot medlemmarna skulle man till exempel kunna redovisa den ursprungliga uppgörelsen med Veolia som man gick med på före strejken, den skiljer sig en del från den nuvarande.

   ST medlemmar kanske är intresserade av vad DE har vunnit på SEKO:s strejk?

 5. Almega framstår ju mer och mer som ett skämt. Rykten går att vissa medlemsföretag är på väg ut ur Almega. Sen vet jag att vissa på HR läser denna blogg och är jäkligt rädda om personalen nu. Kunde Internet knäcka Libyen, Egypten och Tunisien så kan vi nog knäcka Almega.

   • ”Human resources (förkortas HR) kallas hanteringen av ett företags mänskliga resurser.”

   • Human Resources
    Personalavdelningen

    Någon annan betydelse gör bara inlägget flamsigt.

   • Herr Basker: jag hade icke för avsikt att göra någonting flamsigt. ”HR” är ju inte kristallklart för alla så ett förtydligande var på sin plats enligt min ringa mening.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s