Ett jobb – två avtal

Fackförbundet ST säger nej till att ansluta sej till det avtal som kollegorna i Seko tecknat med Almega, efter tre veckors strejk i södra Sverige. Därmed uppstår en något märkligt situation, med två olika avtal. Timanställda lokförare och tågvärdar som är medlemmar i Seko kan få en löneförhöjning på över 30 procent, beroende på bolag och nuvarande lön. STs medlemmar får inte ta del av denna nya förmån. Istället fortsätter ST att förhandla om ett nytt centralt avtal. Seko har fått avstå 0.15 procent av löneutrymmet för 2014 för att få igenom uppgörelsen. En lokförarkollega har gjort en beräkning. För honom gör 0,15 procent knappt 30 kronor i månaden efter skatt, för en timsanställd tågvärd kan 30 procent innebära flera tusen extra i plånboken. En solidarisk omfördelning som alla kan ställa upp på, enligt Seko. Men inte ST, som motiverar sitt nej med att ”man inte är beredda att avstå löneutrymme”. Nu infinner sej en massa intressanta frågor. Får oanslutna välja avtal? Kommer de billigare ST-medlemmarna att få företräde till timanställningar? Ska arbetsgivarna föra register över personalens facktillhörighet? Jag tror inte att landets tågoperatörer jublar över situationen heller. Att hantera två avtal blir omständligt och svårhanterligt. Än rörigare kan situationen bli om ST även väljer att tacka nej till Sekos lokala uppgörelse med Veolia. Parterna träffas för lokala förhandlingar nästa vecka.

Annonser

One thought on “Ett jobb – två avtal

 1. Ja, rörigt minst sagt. Intressanta frågor uppstår verkligen.

  Lokalt vänder sig många ST-medlemmar till SEKO med frågor om vad uppgörelsen innebär.

  Frågorna uppstår nog mycket på grund av hemlighetsmakeriet mot medlemmarna vad gäller ST:s egen uppgörelse lokalt där man godkänt att ha 53 deltidsanställda. En vanlig fråga är vad man avstod i avtalet för att få ner siffran som arbetsgivaren hade tänkt sig. En annan är ifall det blir ST-medlemmar som kommer att gå på deltid ifall man får två uppgörelser även lokalt.

  Vilket fackförbund man tillhör är en av de få frågor som arbetsgivaren inte får ställa vid t ex en intervju. I det här fallet kanske det ligger i den enskildes intresse att anmäla in att man har rätt till en mycket högre lön. Eller minskar chansen att få jobbet då?

  Vad händer med den som byter fack efter att man blivit anställd? SEKO på förbundsnivå var inte sena att hoppa på tåget. Oavsett hur det går på Veolia lokalt ser man möjligheten till en större rekrytering framför sig i branschen generellt.

  http://www.seko.se/Aktuellt/Nyheter/2014/Juni/Timanstalld-inom-jarnvagen—fa-hogre-lon-som-medlem-i-Seko/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s