ST sprider Veolias info – hos SJ

Häromdagen kunde den här bloggen avslöja innehållet i det bud som Seko tackade nej till och som senare utlöste strejken på Öresundstågen. Inlägget fick enorm spridning. Det delades över tusen gånger på Facebook och lästes av över 13000 personer. ”Erbjudanet” var ett skambud, varken mer eller mindre. De allra flesta som kommenterade inlägget i bloggen och på olika ställen på nätet höll med. Samtidigt som Seko strejkar fortsätter det andra fackförbundet, ST, att förhandla. Veolia och ST påstår till och med att de är överens. Exakt om vad vill de dock inte avslöja eftersom konflikten mellan Seko och Almega fortfarande pågår. Nu kommer vi dock till det märkliga i kråksången. ST på SJ (!) har mejlat ut strejkinformation till sina medlemmar i Malmö, men inte vilken information som helst, utan företagsinformation från Veolia.

”Myter och missförstånd” kallar de denna information. Det är en bilaga med påståenden och svar som Veolia satt ihop. Varför ST på SJ agerar på detta sätt och sprider Veoliafärgad information begriper jag inte. I bilagan kan man bland annat läsa följande: ”Veolias varsel innebär att nästan två av tre tågvärdar och hälften av alla lokförare skulle bli deltidsanställda.” På detta påstående svarar Veolia följande: ”252 är varslade om uppsägning, av dem erbjöds initialt, när varslet lades, 160 personer deltidstjänst i olika omfattning. Efter flera förhandlingar är det 65 personer som erbjuds deltid, vilket innebär att 83 personer av de 160 istället nu erbjuds heltidstjänster. Seko har dock valt att inte acceptera detta. Veolia fortsätter lokala förhandlingar med övriga fackförbund och ser över möjligheten att minska antalet deltidstjänster ytterligare till förmån för heltidstjänster. Det handlar alltså snarare om 10-15 procent av dagens anställda som blir deltidsanställda, givet att Seko kan gå med på de regeluppmjukningar som andra fackförbund har gjort”.

Siffrorna är nästan exakt de samma som de i det bud som Seko tackade nej till. Jag kan inte tänka mej annat än att de två fackförbunden har fått samma bud. Jag misstänker starkt att det är dessa ”uppmjukningar” som ST accepterat, men ännu inte vågat kommunicera ut till sina medlemmar. Jag kan inte tolka informationen från ST och Veolia på något annat sätt. Det är naturligtvis behjärtansvärt att det lokala facket i Malmö vill rädda så många heltidstjänster som möjligt. Men om man ser på situationen i ett större perspektiv? Vad händer nästa gång ett företag vill vinna ett anbud och anser sej tvungna att förändra ett alltför förmånligt kollektivavtal? Är det bara att antyda ”deltid” så backar facket?

Annonser

2 thoughts on “ST sprider Veolias info – hos SJ

  1. ”ST, det intelligenta facket”.

    Nja, tveksam till det. Med agerande som detta borde ST inte kallas för fack alls. De går ju medvetet ut och underminerar arbetstagarnas kamp. Håller de hand med trollen i Almega?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s