Övningskörning

10000132_607913589302956_1149237004_nVerköterminalen i Karlskrona utbildar just nu två egna bangårdsoperatörer, som ska kunna växla i huvudspår. Utbildningen är cirka tre månader och avslutas i sommar. De två växlarna, som är anställda av företaget Logent, kommer sedan att arbeta tillsammans med en handledare under en period. Därefter kan Verköterminalen ta över rangeringen i Karlskrona i egen regi. Idag är det personal från Swedtrac som sköter växlingen. Tanken är att den Z70 som idag används på Verkö, ska fortsätta att rulla i Karlskrona. När, och om, trafiken ökar så kan det bli aktuellt att byta ut lokomotorn mot ett kraftigare lok, eventuellt en T43. Den så kallade Verköbanan lutar kraftigt på vissa ställen. Den ursprungliga tanken var att använda en Unimog för växlingsarbetet, men de planerna verkar nu ha skrotats. Terminalen i Karlskrona har hela tiden haft för avsikt att själva sköta rangeringen. För ett par månader sedan skickades sex personer på urvalstest och läkarundersökning. Ingen av dem klarade testerna, av olika anledningar. Nu finns det dock två lämpliga personer, som uppfyller de formella kraven.

Container- och trailertrafiken till och från Verkö drogs igång 1 april, men har ännu inte blivit någon succé. Fram tills i fredags är det bara någon enstaka vagn som skickats med tåg norrut från Karlskrona. I förrgår skedde dock något ovanligt. Enligt en obekräftad uppgift lastades då minst tre trailers på tåget som bestod av fyra vagnar. Inte mycket kanske, men ändå ett steg i rätt riktning. Satsningen på Verkö har kostat EU och Karlskrona kommun drygt 50 miljoner kronor. Dessutom har Emmabodabanan rustats upp för närmare en miljard (!) kronor, bland annat för att kunna möjliggöra effektiva godstransporter.

1 tanke på “Övningskörning

  1. Oj, oj oj, det borde innebära att sammanlagt upp emot tiotalet vagnar lastats eller lossats i Verkö sedan starten den 31 mars. Nu var jag visst lite ironisk men visst är det en stor investering som ännu ej burit någon frukt i form av ny godstrafik. Det verkar vila någon slags förbannelse över godståg till och ifrån Ck. I BLT den 27 maj skriver en lokalpolitiker om varför denna satsningen gjordes före Sydostlänken. Jag tycker artikeln var kvalificerad ”bullshit” för att uttrycka mig lite grovt. Ironiskt nog illustrerades den med en bild på det urspårade posttåget i Huddinge. Var det bildredaktören som också var ironisk eller gick det hela lite för fort?? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s