SLFF varslar också om strejk

För några dagar sedan varslade fackförbundet Seko om strejk på Öresundstågen och Veolias Snälltåg från den 2 juni. Nu gör Svensk Lokförarförening, SLFF, samma sak. ”Konfliktåtgärden är total arbetsnedläggelse. Arbetsuppgifterna försätts i blockad och får inte utföras av någon annan personal samt blockad mot övertidsarbete. Dessa kan inte utföras av någon annan arbetsgivare”, skriver SLFF i sitt varsel. Sympatistrejken påbörjas den 5 juni klockan 03.00 och berör ett 25-tal medlemmar. När Veolia varslade över 250 personer om uppsägning, bara för att kunna återanställa de flesta på deltid, krävde Seko i de centrala förhandlingarna med Almega att få till en reglering av antalet tim- och deltidsanställda. Parterna har inte kunnat komma överens och därför sa Seko upp avtalet och varslade om strejk. Seko, och SLFF, befarar att Veolias agerande sprider sej i branschen om inget görs.

Annons

8 tankar på “SLFF varslar också om strejk

  • Nja, tror inte det. Skulle strejken komma igång, så tror jag inte den blir långvarig. Lär bli tidernas kaos i hela södra Sverige. Som jag ser det sitter Seko och SLFF i en hyfsat bra förhandlingsposition.

   • Om man kan utgå från att informationen på SEKO:s hemsida är korrekt så har Almega varslat om Lockout.

    I sammanhanget är detta fullt normalt men brukar också vara ett tecken på att arbetsgivaren försöker pressa fram snabba lösningar.

    Det är ett extra delikat läge då man just åtagit sig gentemot DSB Öresund att bemanna upp samtliga tåg över Öresundsbron från och med 1:a juni, dvs även de som normalt körs med Dansk Ombordpersonal.

   • Det enda roliga med att ST inte strejkar är att Veolia får betala deras lön fast trafiken står stilla.

 1. OM det blir strejk så lär den nog inte bli långvarig, vad jag har hört genom media så kommer all trafik bli stillastående i Blekinge, men bekräftas inte av Blekingetrafiken ännu. Trots att 2 juni börjar närma sig så finns ännu ingen information om hur trafiken kommer att drabbas, vilka avgångar som blir inställda exempelvis. Ironiskt nog har Veolia fått uppdraget att bemanna öresundstågen över bron. Och det är därför som det nog kommer bli tidernas kaos. Under tiden strejken pågår lär nog exempelvis Swebuss express få en hel del extra resenärer.

  Men frågan är hur SLFF´s sympatistrejk kommer slå, vet inte hur stor denna förening är nu för tiden. Och är det bara personal som jobbar på ö-tågen som SLFF varslar? Eller kan annan trafik i Sverige också drabbas?

  • SLFFs varsel gäller liksom Sekos på Öresundstågen och på Snälltåget. Ett 25-tal lokförare berörs av SLFFs strejk. Inga andra företag drabbas. Ännu.

   • Inte ens SJ stöder Veolia…så internt bråk i Almega är att vänta.

 2. På SJ har ett nytt intresse för SLFF väckts. Många nya medlemmar senaste veckan. Hoppas du kan ta ställning och få över lokförarna till ett renodlat lokförarfack. Hjälp oss nu, Jonas. Din blogg läses av tusental!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s