Berserk och Halfdan Snälle

Hector Rail har som bekant köpt 13 Rc3-lok av SJ. Kostnaden blev 61 miljoner kronor. Fem av loken har sålts vidare. De åtta maskiner som blir kvar hos Hector kommer att få beteckningen 143. Precis som företagets övriga lok kommer även nykomlingarna att döpas i sann Hector Rail-anda. En skillnad mot tidigare är dock att förebilderna den här gången är svenska och inte amerikanska. Enligt uppgifter som den här bloggen fått ta del av kommer de åtta loken att få följande namn:

Rc3 1039 Berserk
Rc3 1046 Prins August
Rc3 1048 Saga
Rc3 1054 Halfdan Snälle
Rc3 1059 Fenrisulfven
Rc3 1060 Jernsida
Rc3 1061 Valkyrian
Rc3 1064 Bifrost

“Som de svenska trotjänare som loken är kommer de inte att få namn från Hollywood utan istället från den svenska järnvägshistorien. Även SJ har haft en tradition att ge sina lok namn. Men man slutade på 1880-talet. Vi tar nu tillfället i akt att idka lite återbruk av dessa stolta loknamn”, skriver Hector Rail i en intern information.

De historiska förebilderna är samtliga ånglok, bland annat T 285 och Kb 271. Ett roligt sammanträffande är att de lok som i fortsättningen kommer att heta 143.046 (Rc3 1046) och 143.048 (Rc3 1048) var de individer som drog det allra första Hector Rail-tåget i Sverige för drygt nio år sedan.

Annonser

4 thoughts on “Berserk och Halfdan Snälle

  1. Som gammal Kosovo-veteran så gillar jag namnet Bifrost lite extra. Camp Bifrost var en svensk camp precis på gränsen mellan Kosovo och Serbien. Deras främsta uppgift vara att patrullera gränsen och övervaka en officiell gränspassage.

  2. Minns ju pappas histiorier om när han som pojke såpade rälsen i backen för loket ”Nyby-Lotta”.
    Sen har man ju själv sett det knallgröna loket ”Kermit”, som har ett mycket passande namn…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s