Sommar och vinter samma dag

vinterSverige är ett långt land. 157 mil närmare bestämt. Den här tiden på året är det extra tydligt. Längst ned i söder har sommaren kommit. Uppe i norr drar snöstormarna fortfarande fram. För en lokförare som mej blir skillnaderna extremt tydliga. I lördags gick jag omkring i shorts och kortärmad tröja hemma i trädgården. På kvällen satt hela familjen ute och åt middag. På radion sa de att Karlshamn hade fått meterologisk sommar. Den måste vara rekordtidig. Det var inte förrän solen gick ned bakom de höga träden på andra sidan ån som det började bli lite kyligt. Då var klockan nästan åtta på kvällen. Snö och slask och minusgrader kändes väldigt långt borta. När jag i måndags kväll packade väskorna inför den här veckans tjänstgöring i Ånge, så övervägde jag starkt om jag skulle låta vinterjackan bli kvar hemma. Jag är glad att jag tog den med mej. När jag låste dörren i hemmet var jag klädd i jeans och munkjacka. Då svettades jag. När jag klev av tåget i Ånge blåste det helt andra vindar. Kalla vindar. Väldigt kalla.

Jag sov i två timmar innan jag skulle börja jobba. Mitt tåg, 4904, stod bromsat och klart på spår 17. Det var bara att sätta sej bakom spakarna och börja köra. I Långsele blev jag avlöst och fick en timmes rast. Jag hann med en kopp kaffe och en burk gulaschsoppa. Resan fortsatte norrut med 9124, som bestod av tre Rc-lok och drygt 200 meter tomma stålämnesvagnar. Det måste ha varit månadens mest lättkörda tåg. På vissa ställen i skogen såg jag hur snön låg kvar. När jag klev ur loket i Vännäs hade temperaturen sjunkit ned till nollstrecket. I Facebook såg jag bilder som en kollega tagit i Kiruna. Där hade snön vräkt ned under gårdagen. Idag begav jag mej åter söderut. Jag hann inte längre än till Degermyr förrän den första snön började yra omkring i luften. Det var bara några enstaka flingor. Men ändå. Snö. Den fortsatte att falla, från och till, hela vägen ned till Långsele. En stund vräkte den ned riktigt rejält. De blommande körsbärsträden, den gassande solen och de gröna björkarna där hemma kändes väldigt avlägsna.

Jag har varit med om detta flera gånger. Det är på våren man märker den stora skillnaden. På sommaren är det oftast lika varmt i Gällivare som i Karlshamn. När det är vinter i norr är det kanske höst i söder, när hösten kommer i norr, så dröjer sej sommaren kvar i ytterligare några veckor i söder. Visst är det skillnad, men inte som nu. Idag, just i detta nu, har vi sommar och vinter samtidigt. För några år sedan huttrade jag i Boden i mars. Det var 32 minusgrader. Sedan var jag ledig i en vecka. Nästa gång jag jobbade satt jag på en uteservering i Helsingborg, med uppknäppt jacka och solen brännande i ansiktet. Det tycker jag är fascinerande. Det är en vardag jag kan stå ut med…

2 thoughts on “Sommar och vinter samma dag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s