Persontrafik kan komma åter i norr

DSC01712

Om tre år kan persontågen åter börja rulla på Inlandsbanan. På hela sträckan, från Gällivare i norr till Mora i söder. Året runt, vinter som sommar, höst som vår. Det är med stor glädje som den här bloggen idag kan avslöja att Inlandsbanan planerar att lägga ett anbud nästa gång trafiken längs E45 ska handlas upp. ”Ja, det är riktigt. Vi har avslutat en förstudie och går nu vidare. Vi har satt ihop en arbetsgrupp som ska titta djupare på de här frågorna. Det handlar bland annat om att påverka de som bestämmer, de måste öppna upp för tåg. Idag bedrivs trafiken med buss”, säger Inlandsbanans VD Otto Nilsson.

Den här typen av tågtrafik har inte existerat på Inlandsbanan sedan 31 oktober 1992, då SJ lade ned. I den vevan bildades Inlandsbanan AB, av de 15 kommunerna längs sträckan. Banan ägs fortfarande av staten, men förvaltas av IBAB. Idag rullar persontåg dagligen mellan Östersund och Mora, och under sommarmånaderna hela vägen mellan Mora och Gällivare. Busslinje 45 följer i princip Inlandsbanans sträckning. Skulle Inlandsbanan lyckas vinna anbudet så handlar det om en rejäl trafikökning. Idag finns tre avgångar med buss om dagen till Sveg, varav två fortsätter hela vägen till Mora. På den norra delen finns det två avgångar från Östersund till Arvidsjaur, varav den ena går vidare till Gällivare. ”Hur gör vi med bussgodset? Måste vi köpa in nya fordon? Det är omfattande trafik, så det är många frågor vi måste titta på”, säger Otto Nilsson.

Fortfarande är det naturligtvis oändligt lång väg att gå för Inlandsbanan innan den eventuellt nya trafiken kan komma igång. ”Det handlar om 2017 som tidigast. Sedan finns option på förlängning med nuvarande bolag som gör att det kan dröja ytterligare något år”, säger Otto Nilsson.

När det gäller fordonsfrågan finns ett förslag att köpa in en dieselversion av Stadlers Flirt, erfar bloggen. Inlandsbanan har idag nio Y1 i drift. Två vagnar har just ställts av och kommer att användas som reservdelsförråd. Eventuellt kommer ytterligare någon vagn att gå samma öde till mötes. Y1orna är uppemot 35 år gamla. Förutom på Inlandsbanan används den här typen av motorvagn också på Kinnekullebanan.

Annonser

2 thoughts on “Persontrafik kan komma åter i norr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s