För en vecka sedan offentliggjorde Veolia sina sparplaner för Öresundstågstrafiken. Det blir kraftiga neddragningar på samtliga stationeringsorter i södra Sverige. Värst drabbas personalen i Kristianstad. Veolia överger orten helt och hållet och ett drygt 30-tal anställda riskerar att bli utan jobb. Idag kan den här bloggen avslöja att Arbetsmiljöverket inom kort väntas fatta ett beslut som försvårar för Veolia att dra ned på framför allt antalet tågvärdar. Lokförarnas skyddsombud krävde i augusti ett stopp för förare att arbeta ensamma ombord på Öresundstågen. Riskerna har helt enkelt blivit för stora, både fysiskt men också rent psykiskt. Efter en lång och segdragen process har Arbetsmiljöverket nu kommit med en så kallad underrättelse av beslut. Från den 28 april vill verket förbjuda Veolia att köra Öresundståg utan ombordpersonal. Tjänstetågen undantas. Likaså får tåg framföras till närmaste personaldepå i händelse av akut sjukdom. Veolia får fram till den 21 mars på sej att yttra sej över det föreslagna beslutet.
När det gäller Veolias sparplaner så är en del att köpa in växlingstjänster från externt håll. Det slår hårt mot framför allt Hässleholm och Helsingborg. Företaget skulle på detta sätt kunna dra ned antalet lokförare med cirka 15. Dessutom har Veolia för avsikt att ändra anställningsformerna för många tågvärdar och lokförare. Det kommer att bli fler vikarier och deltidsanställda. Veolias trafikkontor i Malmö, som tidigare servat Öresundstågen och fjärrtågen, kommer dessutom att överta ledningen för Kustpilen och Krösatågstrafiken.
Obekräftade uppgifter till den här bloggen gör gällande att så många som 100-120 tjänster kommer att försvinna från Veolia. Anledningen till neddragningen är att länstrafikbolagen ändrat i sin beställning från och med tidtabellsskiftet i december. Frågan som jag ställer mej är om det verkligen går att banta personalstyrkan så här kraftigt utan att ställa in tåg?
Föga förvånande när Veolia plockar hem kontraktet 10% billigare än de själva drivit det tidigare.
Att tåg kommer bli inställda på grund av personalbrist ser jag som en självklarhet. Då kan de åter igen begära extra ekonomiskt tillskott från Skånetrafiken. Det fick de flertalet gånger under förra kontraktstiden. Veolia är väl förresten fortfarande till salu?
Reblogga detta på Littera 69's Blogg och kommenterade:
Kan få mycket stor betydelse…
Det kom en Kristianstad-tur på knäck ikväll.
Det brukar ta 10 minuter max innan dom hittar någon som kan tänka sig att ta en tur. Idag verkar det som att det tog dom 3 timmar innan dom hittade någon – efter att ha ringt runt. Det är bra att folk börjar säga nej men det var synd att dom ändå blev av med turen till slut. Nu om någonsin borde vi statuera exempel.
/ kollegan
Så här funkade det på Landvetter…
http://www.transport.se/Transportarbetaren/Start/Nyheter1/Facklig-framgang-pa-Landvetter/
Jag undrar lite hur gott om lokförarjobb det finns? Tycker man hör mycket om att många sägs upp men ändå utbildas väl en hel del lokförare. Eller är det mer att jobben finns men det är lite omstrukturering vem som är arbetsgivaren.
Just i detta nu tror jag branschen befinner sej i en temporär svacka, det är därför många arbetsgivare passar på att göra förändringar i sina organisationer. Det blir allt fler deltids- och timanställningar. Inom loppet av några år försvinner dock hundratals pensionärer från hytterna, samtidigt som Yrkeshögskolan slagit till bromsen något när det gäller beviljande av nya kurser. Sammantaget tror jag på en ljus framtid. Kanske får vissa arbetsgivare äta upp sin stöddiga attityd när förarbristen slår till?
Är det något speciellt med de kommande åren, att det kommer finnas så mycket pensionsfärdiga lokf just då, och inte nu?
Den där ”stöddiga” attityden beror väl inte på det bokstavligen, utan av ekonomiska skäl?
Jo, så är det ju absolut. Samtidigt får jag känsla av att vissa bolag passar på att klämma åt den gnälliga och krävande lokförarkåren lite extra.
Samtidigt går det ju ganska snabbt att utbilda nya lokförare det är väl 1,5 års utbildning. Så när väl bristen uppstår borde det gå ganska snabbt att få igång nyutbildningarna…
SJ skall anställda 150 lokförare under de tre åren 2012-2014.
Vid årsskiftet hade knappt 100 anställts och om inget oförutsett inträffar kommer alltså ytterligare drygt 50 att anställas i år,
Lägg till MTR som startar upp sin trafik under 2014. Dom söker 20 lokförare. Citytåg kommer behöva ett 10-tal. Tågkompaniet söker semestervikarier till sina stationeringsorter med möjlighet till tills vidareanställning. Så visst finns det jobb för den som söker..!
Det hade varit på sin plats att samtliga som blir uppsagda och erbjudna ”nya” anställningar hade den ekonomi som behövs för att tacka nej och ge Veolia bekymmer att framföra sina tåg. Tyvärr är detta bara början på en utveckling i samhället i stort, snart har vi arbetare samma problem som många i USA, där man ibland har 3-4 arbeten för att klara sin försörjning.
När ska vi strejka? Tid och plats? Jag kommer dit på stört!