Ett begravningståg är på väg

En sorglig sammansättning av lok och vagnar rullar just nu på väg mot Skänninge. Det är Green Cargo som börjar transportera bort de sista kvarvarande Ma-loken från bangården i Eskilstuna. Den sista färden går till en skrotfirma norr om Mjölby. Det är lok som ingen velat köpa. De har plundrats på reservdelar. Det är lok som berövats all sin forna kraft och glans. Nu är det lik, tomma skelett. I natt, just i detta nu, dras Ma 831 och 961 till den yttersta växeln. Loken har fått en sista smörjelse för att klara transporten. Tåget rullar sakta, sakta genom mörkret. De två Ma-loken går obromsade. Bromstalet räcker inte till mer än 40 kilometer i timmen. T44 277 drar begravningståget. Sedan följer en passvagn och en generatorvagn. Bakom de två Ma-loken rullar en rad tomvagnar. De är med enbart för att bättra på bromstalet. Den dystra fordonssammansättningen väntas inte vara framme i Skänninge förrän tidigt i morgon bitti. Dieselloket behövs för att kunna växla in loken hos skrotfirman. Tre instruktionsförare – alla med ett stort TGOJ-hjärta – följer de två gamla kämparna till sin sista vila. Det känns ju ändå lite fint. Natten till onsdag väntas nästa begravningståg rulla ut från Gredby. Snart är bangården i Eskilstuna tömd på Ma-lok. Därmed avslutas en 61 år lång epok. Jag är glad att jag fick bli en liten, liten del av den epoken.

6 thoughts on “Ett begravningståg är på väg

  1. Under praktiken på SJ, så var jag i Eskilstuna i somras. Minns att det stod ganska många Ma uppställda där. Hur många är det som rullar till Skänninge?

  2. Bra och driftsäkert godstågslok! Man var glad när det kom en Ma istället för multipel Du eller Da. Gladast var man ändå när det kom en modern Rc. Jag minns när vi körde persontåg med Ma på Bohusbanan till Strömstad. Det var kanske inte rätt loktyp på den banan…

  3. Såg två gröna och blå MA lok i Norrköping idag.
    Jag är inte tillräckligt duktigt att bedöma om det var MA – lok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s