Jenny tar plats i rampljuset

Idag ser jag att SJ släppt en ny informationsfilm. Jag kan inte låta bli att sprida den vidare. Filmen handlar om min kollega Jenny, som vi får följa under en arbetsdag. Jenny är som bekant den nye ”Fråga Lokföraren” i SJs tidning Kupé. Därmed blir hon lite av företagets ansikte utåt. Jag har skrivit det tidigare, men gör det gärna igen: SJ gör ett bra drag som skickar fram den här smarta och söta tjejen i rampljuset. Jag har jobbat tillsammans med fröken Norsten i några år och blir glad ända in i själen eftersom jag vet att hon, precis som jag, har ett stort TGOJ-hjärta. Rätt kvinna på rätt plats, skulle man kunna säga. Att dessutom några Ma-lok och krullhårige lille Snobben dyker upp i SJs film gör ju inte saken sämre. Det är en riktig liten charmknutte. Det blir nog en Oscar för bästa biroll vid galan den 2 mars.

Annonser

11 thoughts on “Jenny tar plats i rampljuset

 1. Hej! Jag förstår att du inte menar något illa, men jag har gjort det till lite av en principsak att alltid fråga vad hennes utseende har med det hela att göra! 🙂 Det var allt, i övrigt jättekul att en kvinna tar plats i rampljuset!

  • Det finns många saker i inlägget som egentligen inte är relevanta. Snobben till exempel. Och TGOJ. Att vi är gamla arbetskamrater har inte heller någonting alls med Jennys nya befattning att göra. Plus en del annat. Dessutom kan det väl aldrig skada med ett fördelaktigt utseende om man skickas fram som frontfigur och ska stå i rampljuset?

   • Nej, ett fördelaktigt utseende är säkert ingen nackdel. Men jag personligen föredrar en kompetent kollega -vilket Jenny absolut är, inget snack om den saken.

    Men jag håller med signaturen ”Hans” om att man bör fundera över varför man nämner utseendet på en viss person och i vilket sammanhang. Det går slentrian i att beskriva kvinnliga kollegor som ”söta”, ”snygga” eller ”sminkade/örhängen/uppiffade trots att de kör stora skitiga tåg”.
    Varför?
    Och varför kommenterar vi inte manliga kollegor på samma vis?

    ”Den där Jonas, tänk att han är så snygg och ändå kör tåg”. ”Janne Berg, visst är han söt med sin lilla skolpojksfrisyr”.

    Det blir någon sorts dubbelhet i situationen där kvinnor underförstått måste markera extra tydligt att de är snygga/heterosexuella/målar naglarna trots att de kör tåg, t o m godståg. Hur gör vi med de kvinnliga kollegor som inte är sminkade, fiser och har loppätna uniformskläder? Skulle vi ifrågasätta kompetensen hos en manlig kollega som såg ut som en slusk? Nej, snarast blir det litet lagom grabbiga skämt och ett bevis på att man är en i gänget, litet old school sådär. En riktig lokman kör i en trasig nätundertröja och får kaffet framburet av en ärtig liten böna, så att säga.

    Varför måste vi då särskilt framhålla utseendet hos en kvinnlig kollega? Blir hon inkompetent om strumporna är otvättade och stinker?

 2. Om jag tycker att någon är söt så skäms jag inte för att skriva det. Oavsett om det är en lokförare, bagare eller lagerarbetare. Det finns absolut inga baktankar med det. Inte ens i bagarens fall…;-)

  • Vill man kan man se Djävulen överallt och göra både sig själv och andra till offer i processen. Det hedrar dig att du står upp för att det är ok att ge en komplimang i ett inlägg där fokus inte låg på ytliga kvaliteter! Sen kan jag väl som homosexuell man iofs hålla med ”KE1cSL” om att det är märkligt att det inte uppmärksammats hur många snygga män det jobbar inom järnvägen, både på tågen och i spåret…

   Lite mer allvarligt; Tack för en trevlig blogg – jag jobbar mig bakåt i tiden som du kanske förstår! Många trevliga inlägg och reflektioner att ta del av. 🙂

 3. Nej Ke1csl förstod mig helt rätt (vilket jag misstänker du också gjorde även om du inte skrev det i kommentaren)! En beskrivning som jag inte hade kunnat tänka mig använda mot mina manliga kollegor hade jag inte använt mot mina kvinnliga. På så vis är jag säker på att mina kommentarer inte uppfattas som sexistiska eller så (därmed inte sagt att det var så i fallet ovan).

  Och självklart får du gärna tycka hon är söt (det gör jag med!), men att nämna det i samband med hennes övriga karaktärsdrag. Utseendet på någon person påverkar ju knappast hur duktiga de är på att köra tåg, svara på frågor eller liknande. Det blir som att deras meriter är beroende av om de är snygga eller inte – och så är det ju inte! 🙂

  Jag gillar din blogg och fortsätter såklart läsa, men ville mest påpeka det hela – kan ju hända att någon annan kilar förbi och tycker det kanske är en liten miss. No hard feelings!

 4. Jag är kvinna, lokförare och kan av vissa uppfattas som ”söt” och har hört detta ett antal gånger och reagerade alltid starkt när någon sa något i stil med: ”Hon kör tåg, är duktig, smart och söt”
  Då frågade jag: Vad har söt med tågköreri att göra? Det spelar väl ingen roll? Varför ta upp det?
  Men det var någon som faktiskt sa det att det inte det att man ta bort min kompetens eller tycker att jag får köra tåg för att jag är söt, tvärtom. Det är plus för att vi lokförare inte är bortskämda med ”söta/snygga” kollegor. Det är bara en extra touch!
  Jag precis som alla andra uppskattar snygga människor och tycker alltid att det är kul att träffa på en snygging som kör tåg. Men jag vet också att snyggingar, mindre snygga och rätt av fula kör tåg precis lika bra som nån annan oavsett var på skönhetsskalan hen befinner sig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s