Alice, Harry och Rosenbom

Den nyupprustade järnvägssträckan mellan Karlskrona och Emmaboda invigdes idag – för andra gången. I somras stod banan färdig, men då fanns det ingen som ville köra på den. Då blev det en invigning helt utan tåg. Det kändes lite märkligt. Men igår rullade en renoverad X11 med speciellt inbjudna gäster äntligen ut på banan. Imorgon söndag kommer trafiken igång på riktigt, efter att ha varit nedlagd sedan 2011. Det blir 16 avgångar om dagen, i varje riktning. För det krävs tre motorvagnar. Blekingetrafiken har köpt tre X11or, som tidigare använts i Skåne som Pågatåg. I somras utlyste Blekingetrafiken en tävling, där de ville ha hjälp att namnge de tre tågsätten. Jag föreslog Camilla Odhnoff, Cid Eliasson och Birgit Hansson. Det är tre personer som betytt väldigt mycket för diverse järnvägssatsningar i Blekinge. Men inget av namnen föll juryn i smaken. Istället kommer de tre X11orna att heta Rosenbom, Alice Tegnér och Harry Martinson. Det tycker jag låter som tre bra alternativ. Framför allt är jag stolt, och lite förvånad, över att Alice Tegnér från Karlshamn får namnge ett lokaltåg i Karlskrona.

Annonser

8 thoughts on “Alice, Harry och Rosenbom

  1. Du skrev 19:34, jag halkade in. Instämmer med juryns val.
    Jag stod idag på viadukt i Killeberg och fotograferade 13:45. Mycket folk.
    En typ stod på den tomma perrongen mittemot / 1-2 meter från spåret. Frustrerande!
    3 tåg passerade där under tiden utan att signalera på gubben. Tänk vad det passat bra att lära 200 personer mittemot att förstå att man inte skall stå så där.
    Såg ett tåg från GC med 2 diesellok köra söderut. Du var väl hemma?

  2. Jasså. Gamle Mats Hindiksson Rosenbom ska ut på järnvägen och härja. Han har man ju hälsat på ett antal gånger utanför Amiralitetskyrkan. Bra val av juryn!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s