Ma 833 får leva vidare

7Utskrotningen av Green Cargos resterande Ma-lok rycker allt närmare. Nu handlar det bara om veckor innan loken är bortom all räddning och skärbrännarna plockas fram. För en vecka sedan kunde den här bloggen avslöja att Skåj (Stockholms Kultursällskap för Ånga och Järnväg) köpt Ma 405. Idag kan jag berätta att ytterligare ett lok troligtvis är sålt, nämligen Ma 833. Den lilla föreningen Stambanans Vänner i Katrineholm lägger vantarna på 833. Eller 965, som också är ett alternativ. På Mats Folkessons bild har bredvid ser vi just 833 utanför Karlshamn den 13 september 2007. Sedan tidigare har Stambanans Vänner köpt 962 och 963. Det är glädjande, men lite förvånande, att Stambanans Vänner kan köpa tre lok, varav åtminstone två får anses vara i bra skick. Jag vet att föreningar med större verksamhet än den i Katrineholm har försökt köpa loss ytterligare Ma-lok, men misslyckats eftersom deras ekonomi inte räckt till. Totalt finns det nu tolv Ma-lok bevarade https://lokforaren.wordpress.com/2013/11/07/skaj-koper-ma-405/ runt omkring i landet. Frågan är om alla verkligen kommer att dra museitåg eller om några dyker upp i kommersiell drift?

Annonser

5 thoughts on “Ma 833 får leva vidare

    • Green Cargo vill naturligtvis inte att loken hamnar i händerna på konkurrenter. Det försöker man reglera i prissättning och avtalsskrivning. Frågan är dock om Green Cargo kan gardera sej mot alla tänkbara scenarior? Rykten gör gällande att åtminstone en museiförening redan erbjudit kommersiella aktörer att hyra Ma-lok för diverse banjobb.

  1. Åååååh, det är ju dessa lok man sett sedan barnsben. När tåg bestod av lok och vagnar, inte som nu, ”allt-i-ett”.

    Det var väl dessa som drog malmtågen? När man blev stående i korsningarna i Eskilstuna och såg dessa låååååånga tåg. Ett stort nöje för ett barn, men ett elände för stressade föräldrar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s