Förbud hävs i Karlskrona

dsc00829Karlskrona kommun har hävt det tidigare förbudet att trafikera det så kallade Verköspåret under dagtid. Det bekräftar företrädare för tekniska förvaltningen i ett mejl till bloggen. Därmed är ett stort hinder undanröjt i planeringen av godstransporter till hamnen på Verkö. Anledningen till trafikeringsbegränsningen har varit att industrispåret korsar den vältrafikerade Österleden. Nu hävs alltså detta förbud under i princip hela dygnet. Efter drygt 20 år anses äntligen tågtrafiken vara viktigare än biltrafiken. Det är en positiv utveckling.

I juni ansökte Rush Rail om tågläge till Karlskrona, men drog senare tillbaka sin ansökan. I Tågplan 2014, som fastställdes för några dagar sedan, finns ingen planerad godstrafik till Karlskrona. Det behöver dock inte innebära att det nyupprustade Verköspåret förblir otrafikerat. Tvärtom, faktiskt. För första gången på decennier hör jag positiva och fullt realistiska nyheter från Karlskronahåll. Just nu kan jag inte skriva mer än så. Men jag lovar att återkomma i ärendet.

5 tankar på “Förbud hävs i Karlskrona

  1. Karlskrona kommun insåg till sist att det var ett ohållbart förbud. Troligen då Rush Rail vände Verköspåret ryggen och drog sig tillbaka. Dessa kommunråd som saknar sunt förnuft och vet bäst. Grunden till förbudet var väl blåljusfordonens problem vid fällda bommar.

  2. Intressant, är nyfiken på att få höra mer om ev. trafik till Verkö så snart som möjligt. Hur har man tänkt sig rangeringen ute på Verkö? Måste ev godsentreprenör dra med sig ett diesellok?

  3. Det krävs diesellok för att klara trafikeringen ut till Verkö. Den operatören som ska börja trafiken har tänkt ställa/stationera ett sådant i Karlskrona. Det är dock möjligt att dra ”tåget” ut till Verkö med ellok. För att sedan ställa sig på det lilla nybyggda stickspåret medan dieselloket puttar ner vagnarna till terminalen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s