Jag tackar dej tusenfalt, Camilla

580268_10201494681958286_1119497596_nEn stor järnvägsvän har gått ur tiden. Blekinges förra landshövding Camilla Odhnoff avled igår i sitt hem i Lund. Hon blev 85 år gammal. Odhnoff kämpade i slutet av 1980- och i början av 1990-talet hårt för att rädda kustbanan genom Blekinge. Hon lyckades. Blekingetrafiken köpte in helt nya motorvagnståg och trafiken ökade på BKB. Idag är banan upprustad och elektrifierad och Öresundstågen avgår varje timme till Köpenhamn. För oss som minns Y1orna, Odhnoff och den gamla slitna Kustbanan, så är det nästan svårt att förstå hur utvecklingen kunde vända på ett så dramatiskt sätt. Utan landshövdingens insats hade det inte varit möjligt. Det är jag helt säker på. Odhnoff och miljöpartisten Cid Eliasson, som också ryckts bort från jordelivet, drog det tyngsta lasset av alla under de där åren kring 1990.

Jag minns ett dystert TV-inslag som Folke Rydén gjorde om Blekinge Kustbana. Jag har för mej att detta var ett av Rydéns första uppdrag för Sveriges Televisions räkning. Han intervjuade många personer. Bland annat Camilla Odhnoff. Det var verkligen mörka tider i Blekinge på den tiden. BKBs framtid var inte bara mörk, den var nattsvart. Men Odhnoff parerade skickligt alla frågor. ”Varför ska olönsamma järnvägar behållas?” frågade Rydén. ”Varför ska olönsamma landsändar behållas?” kontrade Odhnoff. Det var bra sagt, tycker jag. Landshövdingen höll verkligen hoppets låga brinnande i TV-inslaget. Alla andra var pessimister. Men inte Camilla Odhnoff. Hon trodde på sin järnväg. Då kändes det som en hopplös kamp. Med facit i hand är jag tacksam att landshövdingen inte lyssnade på ”bättre vetande”. Hon hade rätt, alla andra hade fel. Det fanns en framtid för BKB.

För några veckor sedan bad Blekingetrafiken om namnförslag på de tre nya motorvagnar som man köpt in för att trafikera sträckan mellan Karlskrona och Emmaboda. Jag har tidigare i bloggen berättat om vilka tre namn som jag tycker skulle passa. Ett av namnen var just Camilla Odhnoffs. Nu finns inte längre den förre landshövdingen bland oss. Som jag ser på saken så gör det hennes namn ännu mer aktuellt. Detta vore ett fint sätt att hedra henne. Själv blir jag varm i hjärtat när jag tänker på Camilla Odhnoff. Jag hoppas att hon har det bra i sin himmel. Jag tackar ödmjukast för din långa kamp, Camilla. Vila i frid nu. Och hälsa Cid.

5 thoughts on “Jag tackar dej tusenfalt, Camilla

  1. Tackar dig för de orden. Jag är barnbarn till Camilla och det känns fint att hon minns med varme och för de kamper hon varit inblandad i.

  2. Jag tänkte också att denna sorgliga händelse har ökat möjligheten att få hennes namn på ett av tågen.

    Och så minns jag att jag vid något enstaka tillfälle besökte residenset. Jag kände Jonas O lite, och vi var några stycken som följt med honom hem. Till Calle: är Jonas möjligen din pappa?

  3. Instämmer, bra skrivet Jonas! Utan Camillas enträgna kamp är jag också övertygad att banan varit nedlagd och uppriven sedan många år tillbaks, iaf Karlshamn-Karlskrona, möjligen som godsspår till Karlshamn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s