Alla järnvägar bär till Rom…a

DSC00055Första gången jag besökte museijärnvägen på Gotland var i maj 2009. Jag och Kära hustrun bilade omkring på den vackra ön och ”råkade” komma förbi Dalhem. Sommartrafiken hade ännu inte kommit igång, men några entusiaster var i full gång med diverse arbeten utanför Hesselby station. När de av en slump fick veta att det var en riktig lokförare från fastlandet som kom på besök, så öppnades alla dörrar. Bokstavligt talat. Vi fick en exklusiv rundvandring på området. Vi fick åka en sväng på banan i en motordressin. Dessutom fick jag provköra Z4p 320, som på 1970-talet rullade mellan Karlshamn och Ryd, innan den byggdes om och hamnade på Gotland. Järnvägskamraterna berättade om föreningens framtidsplaner. Hur de drömde om att kunna förlänga den korta banan hela vägen ned till Roma. I Roma åt för övrigt jag och Kära hustrun de största pizzorna vi någonsin sett. Hur som helst, planerna lät orealistiska, men jag imponerades över engagemanget och drivet som fanns i föreningen Gotlandståget.

När vi två år senare kom tillbaka till Gotland kunde vi förstås inte låta bli att besöka museet i Dalhem. Den här gången hade vi våra två busfrön med. Det var på sommaren, så trafiken på järnvägen var i full gång. Vi köpte biljetter och åkte till Munkebos och vände. Det var ett ånglok som drog. Med i tåget gick också några godsvagnar. Det var en fin tågsammansättning. Även en lokomotor medföljde, för att kunna växla runt ångloket i Munkebos.

Nu har det gått ytterligare två år. Jag läser den glada nyheten att föreningen nu lyckats bygga järnväg hela vägen till Tule. Det som en gång för inte så länge sedan var en spårstump, är nu en bana på nästan tre kilometer. Och det slutar inte där. Någon gång under nästa år räknar Gotlandståget med att kunna öppna för trafik till Roma. Jag tycker det låter fantastiskt. Det ska bli ett sant nöje att ta färjan tillbaka till Gotland. Tänk att kunna ställa bilen i Dalhem och åter åka tåg till den gamla järnvägsknuten Roma. Det har inte varit möjligt sedan 1950-talet. Har vi riktig tur så kanske pizzerian vid stora vägen fortfarande har öppet. Det blir smaskens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s