Skicka hem karln!

Skånetrafiken vägrar som bekant att låta Pågatågen få Sölvesborg som slutstation. Helst vill man köra till Karlshamn, men när inte denna kommun vill vara med i satsningen, så kommer tågen i fortsättningen att vända i Bromölla. Detta trots att Sölvesborgs kommunalråd Helene Björklund i princip lovat sina invånare Pågatågstrafik. Idag åker Björklunds partikamrat, Jan Björkman, till Skåne för att träffa Skånetrafiken i ett desperat försök rädda ansiktet på kommunalrådet. Detta gör mej riktigt mörkrädd. Trafiknämndens ordförande i Blekinge reser till Skåne för att tala tjänstemännen till rätta? Suck.

Jag har kritiserat Skånetrafiken i den här bloggen många gånger, men idag håller jag tummarna för att de står fast vid sitt beslut och snällt men bestämt tackar Björkman för visat intresse, och ber honom åka hem igen. Tjänstemännen på Skånetrafiken som arbetat fram detta förslag känner till hur järnvägstrafiken fungerar, in i minsta detalj. De vet fallgroparna och ser problemen som kanske är diffusa för alla de som bara betraktar tåg som en buss som går på räls. Många av Skånetrafikens tjänstemän har jobbat med järnvägsfrågor i hela sina liv. De har stor erfarenhet av vad som kommer att fungera och vad som inte kommer att göra det.

Att då en politiker som Björkman klampar in och ska ifrågasätta beslut och förslag hade gjort mej totalt galen, om jag varit i Skånetrafikens kläder. Björkman verkar vara en trevlig karl, helt klart. En sympatisk människa med den rätta färgen i blodet. Jag håller med honom i många frågor. Men vad vet han om tåg och järnvägar? Han känner säkert till det som politiker brukar känna till: nämligen hur verksamheten fungerar i stora, principiella drag. Jag tror inte han har en aning om bromstalstabeller och nödade tågvägar. Eller om spärrfärder och ringsträckor, klargöringstider och uppställningsplaner. Det där med järnväg är ju så enkelt. Bara man slipper ta hänsyn till en massa obehagliga fakta.

Annonser

3 thoughts on “Skicka hem karln!

 1. Det var värst vad du verkar vara emot Björklund 🙂 men vad har hon egentligen gjort? Det var ju faktiskt inte hon som fattade beslutet att säga nej till pågatågen utan Karlshamn med flera. Däremot var det inte så smart att säga att man var eniga. Men å andra sidan så kan man säga att man var eniga. Blekingetrafiken ville satsa men Karlskrona gick i taket av ilska och Karlshamn sa nej och vill satsa på busstrafik till Växjö men som ändå Kronoberg säger nej till.

  Men, jag hoppas verkligen att Skånetrafiken är bestämda och säger: ”Karlshamn eller inga pågatåg”. Blekingetrafiken skulle mått bra av att ha personal som arbetat med järnvägstrafik tidigare. Det är det som är Skånetrafikens stora styrka anser jag. Sölvesborg är för riskabelt att vända vid pga en extremt kort vändtid. Det räcker att mötande ö-tåg är 3 min sen i Fjälkinge(förutsätter att man ska mötas där) för att tidtabellen ska spricka.

  • Hela denna cirkus startade i december när Björklund, helt felaktigt visade det sej, påstod att Blekinges politiker var överens om att satsa på Pågatåg. Jag tycker att hon borde ställas till svars för detta. I övrigt verkar det vara en trevlig tjej. När det gäller Pågatågens vara eller icke vara så läser jag massor av argument för och emot, men ingen verkar ställa den viktigaste frågan: finns verkligen behovet?

   • Ja, det var ju inte så bra men var det blekingetrafiken som sa till Björklund att man var helt eniga? Hon måste ju ha fått den signalen att man var eniga.

    Pågatågen kan vara bra för att folk ska våga flytta hit. Vissa avgångar på morgonen och eftermiddag hade mått bra antingen av en extra tur eller att köra med dubbelt tågsätt. Problemet är att ingen av stationerna mellan Karlskrona och Bromölla klarar av dubbelt tågsätt pga för korta plattformar. Och en extra tur gynnar bara den västra delen av Blekinge då det öster om Karlshamn saknas ett mötesspår i Kallinge/Bredåkra för att kunna köra halvtimmestrafik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s