ERTMS-besked skjuts upp

Trafikverket vill införa ERTMS på Södra Stambanan med början 2017. Frågan är om inte det beslutet kommer att omprövas och skjutas fram? Den 30 april skulle Trafikverket nämligen ha offentliggjort planerna för införandet av detta nya system. Så blir inte fallet. Detta kommer inte att ske förrän i juni. Remissförslaget som Trafikverket skickade ut i januari fick mördande kritik från många håll. Bland annat pekar flera remissinstanser på det faktum att ERTMS ännu inte är färdigutvecklat och att finansieringsfrågan av ombordsystemen inte är löst.

”Tågoperatörerna är för ERTMS som ett gemensamt signal- och trafikstyrningssystem i Europa, men anser att Trafikverkets tidsplan är orealistisk eftersom ERTMS fortfarande är ett utvecklingsprojekt där flera delar är oprövade och ännu inte färdiga, har Tågoperatörernas VD Christel Wiman tidigare påtalat i ett pressmeddelande.

Trafikverket motiverar senareläggningen med att man vill samordna redovisningen av ERTMS-införandet med den nationella planen för utveckling av transportsystemet. ERTMS (European Rail Traffic Management System) är tänkt som ett gemensamt europeiskt säkerhetssystem för järnvägar. Flera olika delar ingår i systemet. Bland annat är det meningen att ATC ska ersättas i Sverige. Poängen med detta nya system är att undertlätta den gränsöverskridande järnvägstrafiken.

Annonser

One thought on “ERTMS-besked skjuts upp

  1. Utvecklingsprojekt, 20 år efter beslutet?

    Danska stamnätet skall ju vara helt ombyggt 2019. Där är fordonsfrågan enklare. Staten äger och bekostar, bara beslut och sen in på verkstad.

    Man kan fundera lite över prioriteringar; komfort och kosmetik för några miljoner per fordon verkar gå bra att lägga pengar på men saker som har med arbetsmiljö och ökad säkerhet att göra förefaller som jämförelse sitta hårt inne?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s