SJ kan slopa första klass

7361636996_42acd1931dSJ står inför en svår utmaning. Flera bolag planerar att ta upp konkurrensen på allvar på några av de mest lönsamma linjerna, bland annat mellan Göteborg och Stockholm. Företagets nye VD Crister Fritzon skriver i ett månadsbrev till sina anställda att företaget nu måste se över alla möjligheter att möta konkurrensen på bästa sätt. En radikal förändring som han nämner är att SJ kan komma att avskaffa förstaklassadelningarna på sina tåg. På något annat sätt kan jag i alla fall inte tolka det Fritzon skriver:

”Nu ser vi över hur vi ska utveckla produkten, ska vi verkligen ha första och andra klass i framtiden? Är det dags efter 150 år att bryta det? Hur ska vår prismodell se ut framåt? Ja det är många viktiga frågor vi behöver ta ställning till. Det pågår ett högprioriterat projekt som involverar stora delar av SJ, med avsikt att i förlängningen ge tekniska och kommersiella förutsättningar för den här typen av förändringar.”

Om ett par månader, i juni, skrotar SAS den så kallade affärsklassen på samtliga sina flygningar inom Europa. SJ-chefen verkar alltså vara inne på samma linje. Eller är hans utspel bara ett sätt att få personalen att våga tänka i nya banor?

Annonser

5 thoughts on “SJ kan slopa första klass

  1. Tja, för all del. De moderna förstaklassvagnarna är ändå inte mycket att skryta med. Nä, tacka vet jag de klassiska 1960-talsvagnarna som gick på Västra stambanan fram till för några år sedan. Där fanns i vart fall en härlig känsla av första klass.

    Och röka cigarr får man ju ändå inte göra… 😦

    B

  2. ”Ska vi verkligen ha första och andra klass i framtiden? Är det dags efter 150 år att bryta det?”
    Nu har det väl inte funnits de två klasserna i 150 år, inte ens i 100 år. Nu minns jag inga detaljer, men dagens 1-2 klass motsvarar väl dåtidens 2-3 klass. Är han så dåligt informerad eller var det ett sätt att få dagens system att verka så extremt omodernt att det bara _måste_ bytas ut?

  3. Igenting jämfört med England, ännu för några år sedan var man inte välkommen i restaurangvagnen om man inte var 1klass resenär. Det gällde fjärrtåg mellan London och Glasgow.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s