Utbildning kan bli regeringsfråga

Företaget TCC kommer eventuellt att vända sej till utbildningsdepartementet med en skrivelse angående den framtida lokförarutbildningen. TCC, som utbildar en stor del av de svenska lokförarna, har inte alls samma syn på utbildningsbehovet som myndigheten för Yrkeshögskolan. YH bedömer att det räcker med 120-150 nya lokförare om året, TCC hävdar att behovet egentligen är 200. ”Redan 2015 kommer detta att få svåra konsekvenser för branschen” säger Peter Hornegård, VD för TCC.

TCC har i nuläget inga planerade kursstarter. Man fick nej till sin ansökan i såväl Vännäs som Mjölby. YH ansåg inte att behovet fanns. Enligt TCC planer skulle utbildningarna på dessa orter ha startat i början av 2014. ”Det är väldigt många personer som hör av sej till oss, men vi måste säga som det är. Vi har inga kurser att erbjuda i nuläget, undantaget en utbildning som startar i Boden hösten 2014”, säger Peter Hornegård. Han hoppas att hans företag ska kunna erbjuda fortsatta lokförarutbildningar under hösten 2014. Dock uppstår ett problematiskt glapp på marknaden under 2015, då väldigt få nya lokförare blir klara.

TCC vill med sitt PM till departementet, som går via yrkeshögskoleförbundet, uppmärksamma både regeringen och tågbranschen på utbildningsfrågan. ”Själv talar jag naturligtvis i egen sak, men tågoperatörerna måste vara vaksamma i det här fallet”, menar Peter Hornegård. Enligt hans beräkningar gör Yrkeshögskolan varje år en insats värd cirka 100 miljoner kronor, pengar som järnvägsföretagen själva hade fått skjuta till om de skulle finansiera lokförarutbildningen. ”Det är otroligt viktigt att utbildningarna kan finansieras av YH eftersom lönsamheten i branschen är låg” säger Peter Hornegård.

4 thoughts on “Utbildning kan bli regeringsfråga

  1. Gick ut i Ängelholm 2012. Mindre än hälften av oss har fått jobb i dagsläget. Nu var vi visserligen KY och inte YH, så företagen hade inte lika mycket Lia att internutbilda på. Skall bli intressant att se om det går bättre för den nuvarande YH-klassen.

  2. Jag gick YH 21 i Mjölby. Vi examinerades i början av maj 2012. Samtliga hade jobb före sista LIA-perioden. Och så har de mage att påstå att behovet är mindre än det är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s