Utbildning av lokförare stoppas

Lokförare är ett framtidsyrke. Hur många gånger har man inte hört den frasen? Men stämmer det? Inte om ni frågar landets YH-myndighet. Bloggen kan avslöja att myndigheten beslutat att dra in samtliga lokförarkursen som skulle ha startat första halvåret 2014. Yrkeshögskolan anser att marknaden är mättad och kommer istället att satsa sina resurser på andra utbildningar. Företrädare för TCC, Transport Competence Center, som utbildar lokförare på flera orter i hela landet, bekräftar uppgifterna. Företaget är mycket förvånat över beslutet. ”Det är fortfarande stor efterfrågan på lokförare, i stort sett alla elever får jobb efter sin utbildning. Denna stora efterfrågan kommer att fortsätta till cirka 2020, varför YH gör en annan bedömning vet vi inte. Den går stick i stäv mot hur verkligheten är”, skriver TCC i ett mejl. TCC hoppas på utbildningar under senare delen av 2014, men om det blir några sådana är långt ifrån säkert. Den frågan avgörs inte förrän i januari 2014. ”Vi skulle uppskatta om intresserade hör av sig till YH med frågan varför det inte blir utbildningar våren 2014”, skriver TCC vidare.

Annonser

7 thoughts on “Utbildning av lokförare stoppas

  1. Jag har hört att detta har lite med branchens oengagemang att göra också. En förutsättning för att lokförarutbildningarna ska fungera är ju att ”branchen” är engagerade i utbildningarna, allt från att delta i möten där utbildningen utformas till att hjälpas åt med LIA-platser. Min uppfattning av den här situationen är att järnvägsföretagen har varit för dåliga på att detta och att det har legat till grund för YH-myndighetens beslut.

    För en som f.n går en utbildning betyder det ju bara mindre konkurrens när man ska ut på arbetsmarknaden.

  2. Vet flera stycken som inte fått jobb efter utbildningen de senaste åren. Tycker själv att utbildningarna skulle ha stoppats en termin, kändes som att det spottades ut allt för många lokisar ett tag där mindre än hälften fick jobb..

  3. Jobb finns det gott om. Av 26 stycken i våran klass är det endast 4 som inte garanterat har jobb o till viss del beror det på att de är rotade hemma. Så jobb finns så länge du e beredd o flytta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s