Snäll, snopen och billös

381218_10200774134305045_112762743_nFörra veckan kolliderade ett godståg med en timmerbil i Axelvold på den så kallade Söderåsbanan mellan Åstorp och Teckomatorp i Skåne. Lastbilen vek ”av oförklarlig anledning”, som det brukar heta, upp på spåret. Trots att ljud- och ljussignalerna uppges ha fungerat på platsen. Det blev en rejäl smäll. Hytten på timmerbilen blev helt kvaddad. Lokföraren nödbromsade tåget, som stannade först några hundra meter längre fram. Mirakulöst nog klarade sej chauffören undan med lindriga skador. Chockad kröp han ut ur vraket. En bilist som passerade platsen såg förödelsen och stannade. Han hjälpte lastbilschauffören in i baksätet på sin bil. Det var ju kallt ute. Det var snällt gjort. Men inte speciellt smart. När Räddningstjänsten kom fram till platsen frågade de chauffören hur han mådde. Det var som sagt inga större fel på honom. Men kanske var han lite stel i nacken, sa han. Därmed var den bilens öde beseglat. Den snälle bilisten lär nog tänka sej för både en och två gånger innan han hjälper en nödställd nästa gång. Räddningstjänsten vågade nämligen inte flytta lastbilschauffören ur baksätet – utan beslutade att klippa upp taket på bilen…

Annonser

8 thoughts on “Snäll, snopen och billös

  1. ”No good deed goes unpunished!”

    Vid en mindre olycka på Agnesfridsvägen i Malmö 2003 gick en person som varit med om olyckan och satte sig bak i en Polisbil. När Ambulansen anlände sa den skadade att han hade ont i nacken. Därför beordrade Ambulanspersonalen att taket skulle klippas upp på Polisbilen vilket skedde.

    Polisbilen hade inte ens kört 100 mil och skadorna uppskattades till ca 350’000 Kr

    Man kan tillägga att Statliga fordon, som Polisens, är helt oförsäkrade. Staten får själv stå för alla kostnader genom Kammarkollegiet.

  2. Detta har hänt förr och den snopna bilägaren blev kanske ännu mer snopen när försäkringsbolaget vägrade ersätta honom eftersom den taklösa bilen ju inte varit med i någon olycka. Om man låter någon klippa bort taket på bilen är det tydligen ens eget problem. Detta var några år sedan och man får ju hoppas att försäkringsbolagen ändrat sin inställning.

  3. För information är det inte räddningstjänsten som beslutar om att klippa ut patienten, utan medicinskt ansvarig på plats d.v.s ambulanspersonal. F-bolag ersätter skadan på bilen och man klipper inte av taket om någon är ”lite stel i nacken”. Det finns mängder med alternativ till att klippa taket, det är absolut inte något man gör som första alternativ. Man har bedömt att man inte kan få ut patienten utan att röra nackkotpelaren, och därmed riskera livstids förlamning eller i värsta fall död. Då väger beslutet lätt kan jag lova…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s