Skamsna återvände de norrut

DSC00286En snöstorm drog oväntat in över delar av Skåne igår. Jag ser bilder från Österlen som kompisar lagt ut i Facebook. Det ser inte roligt ut. En del verkar helt insnöade. Ja, mer än vanligt alltså. Själv har jag åkt Skåne runt idag. Jag har inte sett en enda snöflinga i varken Klippan, Åstorp eller Billesholm. På vägen hem klev jag av Pågatåget i Kristianstad, bara några mil norr om Österlen. Där var det barmark. Jag pratade med en kollega i Malmö. Han rapporterade om gröna gräsmattor.

Ni som aldrig har varit på Österlen kan nog inte riktigt förstå hur det kan se ut på vintern. Ni som är nyfikna kan klicka på den här länken http://www.ystadsallehanda.se/tycktill/article1032829/Raumlvakroken-naumlsta.html Min gode vän Potatisknölen, som nu kör pendeltåg i Göteborg, har jobbat i många år som lokförare på Banverket och plogat snö runt om i hela landet. Han berättar om två norrlänningar som åkte söderut för att lära skåningarna det där med snöröjning. Med sej hade de en stor snöslunga. ”Odugliga skåningar”, tänkte de. ”Kan de inte ens ploga snö här nere!?” Norrlänningarna gav sej iväg. Med sej hade de några elever. De var på väg till Simrishamn. Det var barmark genom hela Skåne. De närmade sej Ystad. Inte en snöflinga så långt ögat kunde nå. I Tomelilla såg de en kille klädd i shorts som hämtade pizza. Nej, det var inte sant. Men någon snö såg de i alla fall inte till.

Det hade börjat blåsa lite. Strax utanför Tomelilla började det snöa. Men snön kom inte uppifrån. Den kom från sidan. Den var inte vit heller, som norrlänningarna var vana vid. Snön var liksom brunaktig. Det var inte bara snö som flög omkring. Det var jord och småsten och grenar och Gud vet vad. Plötsligt såg sällskapet i snöslungan hur en fem meter hög vägg av snö dök upp framför dem. Varifrån kom den? Det small till i maskinen. Det var rena betongväggen de hade kört in i. Sen var den dagen förstörd. Precis som snöslungan. Häpna inspekterade norrlänningarna förödelsen. Jo, det var definitivt slutplogat. Skamsna återvände kamraterna från norr hemåt, med sin trasiga snöslunga. Skåningarna skrattade i smyg. Det är skillnad på snö och snö.

Annonser

One thought on “Skamsna återvände de norrut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s