Spöktåg ingen ny idé

31924_10200645916059669_1559983162_nInfranord tar till ett annorlunda grepp för att hålla koppartjuvarna längs sträckan Karlskrona-Emmaboda på avstånd. Varje natt under oregelbundna tider rullar ett tåg fram och tillbaka längs banan. Upprustningen av järnvägen beräknas bli klar i juni. Kostnaden för denna variant av bevakningssystem kommer då att uppgå till cirka två miljoner kronor, enligt lokaltidningar i Småland och Blekinge. Det var efter den tredje stölden på kort tid i januari som Infranord insåg att något måste göras. Företaget hade då, under flertalet stölder, blivit av med drygt tre kilometer kontaktledning. ”Spöktåget” har redan gett resultat. Häromnatten flydde en skåpbil och en fyrhjuling från en plats utanför Holmsjö när tåget närmade sej. Polisen tillkallades, men lyckades tyvärr inte gripa de misstänkta tjuvarna.

Nu kanske detta låter som ett nytt grepp för många. Så är dock inte fallet. När Blekinge Kustbana elektrifierades 2005-2007 plågades arbetet också av kopparstölder. Museiföreningen i Kristianstad fick då en förfrågan av dåvarande Banverket om vi kunde tänka oss att göra några ”spökkörningar” under julhelgen. Den gången blev det ingen trafik, av olika anledningar, men idén fanns redan då. Personalen som kör bevakningståget mellan Karlskrona och Emmaboda har utrustats med kameror, men har stränga order att inte ingripa rent handgripligen. Chefen för projektet låter ändå meddela att det ”inte är några små grabbar” som kör omkring med motorvagnen om nätterna.

Annonser

3 thoughts on “Spöktåg ingen ny idé

  1. Bergslagernas Järnvägssällskap (BJs) körde faktiskt ett antal turer mellan Marieholm och Lödöse häromåret medan banarbetena pågick och ordinarie tågtrafik var inställd på Vänerbanan mellan Göteborg och Trollhättan.

    • Ja, det verkar ha förekommit lite då och då. Ett bra sätt tydligen, men precis som Johan skriver här ovanför så är det ju för sorgligt att det ska behövas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s