Pengarna i sjön

535944_10200478168066074_1227919344_nI vår serie ”Bortkastade Skattemedel” har turen idag kommit till den så kallade Iföväxeln i Mörrum på Blekinge Kustbana. Den lades in under elektrifieringsarbetena som pågick vid BKB i två år från sommaren 2005 och framåt. Banan var inte totalavstängd som vissa hävdar, lite slarvigt. Det var persontågen som var inställda. Godstågen till Karlshamn och Sölvesborg gick i stort sett som vanligt. Under avstängningsperioden för elektrifieringsarbetet passade dåvarande Banverket på att göra ett stort antal bangårdsombyggnader. Bland annat i Mörrum.

Där byttes den gamla växeln ut som leder in till Ifös fabriksområde. Varför var det ingen som riktigt förstod. Ifö verkade redan då måttligt intresserade av järnvägstransporter och några vagnar hade inte lastats på länge. Annat var det på den gamla goda tiden. Då skickades sex G-vagnar om dagen, fyllda till bredden med diskbänkar. Så sent som under 90-talet hade Ifö Sanitär tre egna vagnar som rullade land och rike runt med täta intervaller. Vagnarna hade till och med Mörrum som hemstation, berättar min gode vän Stinsen.

Nåväl. Tillbaka till växeln som ledde in till lastkajen. Den gamla låstes upp med en hederlig K-nyckel. När bangården byggdes om lades en helt ny växel in. Med betongslipers och skyddsspår. Låset till växeln styrs numera från Malmö. Kostnaden för installationen beräknas av sakkunniga som jag pratat med till uppemot en miljon kronor. Problemet är att växeln aldrig använts. Förmodligen kommer den heller aldrig att göra det. Inne på Ifös område har kajspåret fyllts igen och stoppbocken flyttats. Den är nu placerad bara en liten bit innanför en grind.

Man undrar lite över hur denna typ av investeringar går till? Bad Ifö om en ny växel? Eller lades det dit en ny för att det redan fanns en växel där? Jag är ingen expert på området, det ska erkännas. Men som lekman tycker jag det är konstigt att Banverket (Trafikverket) å ena sidan är snabbare än blixten att riva upp spår som inte används, medan man å andra sidan kan slänga miljontals kronor i sjön. Mer insatta personer får gärna förklara hur sådana här saker fungerar.

Annonser

One thought on “Pengarna i sjön

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s