Green Cargo vill sälja Re-loken

IMG1625865667Vissa saker har man svårt att tro på när man hör dem första gången. Så var det med nyheten om Cooptågen, som ni kunde läsa i den här bloggen i höstas. Häromdagen sprang jag på en ny grej som lät konstig. Efter noggranna kontroller vet jag nu att uppgifterna stämmer: Green Cargo planerar att försöka sälja sina 16 Re-lok. Det sker inte av kvalitetsskäl. Anledningen är rent ekonomisk. De 16 elloken, i nummerserien 1423-1438, är bara två, tre år gamla. De används i de så kallade ståltågen Borlänge-Luleå och Borlänge-Oxelösund.

Green Cargo bekräftar att man börjat se sej omkring efter tänkbara köpare. Man är dock tydlig med att man inte kommer att sälja loken till någon av sina konkurrenter i Sverige. ”Vi ser en stor möjlighet att kunna sänka våra kapitalkostnader samt att ta ytterligare ett steg i vår strävan att enhetliggöra vår lokflotta”, skriver Green Cargo i ett mejl till den här bloggen.

Loken kostade Green Cargo ungefär en halv miljard kronor när de köptes in 2010. Inköpet skedde i samband med tecknandet av ett tioårigt transportavtal med SSAB. De nya loken skulle bidra till att koldioxidutsläppen minskades med 15 procent, enligt en artikel i Ny Teknik. Hur det nu blir med denna överenskommelse med SSAB vet jag faktiskt inte. Rimligtvis borde en omförhandling av avtalet var på gång.

Re-loken är Green Cargos typbeteckning på det lok som allmänt kallas Traxx. Flera bolag använder sej av denna maskin. Bland annat Hector Rail, Rush Rail och Cargonet. Loket har lika många namn som användare. El 19, 185 och 241 är bara några av dem.

1 thought on “Green Cargo vill sälja Re-loken

  1. Jag tycker det är väldigt märkligt att sälja nästan nya Re och uppgradera nästan antika Rc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s