Magi fixade resan

Det var kvällens sista tåg. Det var mörkt ute. Och regnigt. Och blåsigt. Det var vinter i Blekinge, helt enkelt. Femton minuter försenad stannade jag till med Kustpilen vid den gamla perrongen i Mörrum. Vi hade fått vänta på ett X2000-tåg i Hässleholm, eftersom vi var den sista förbindelsen mot Karlskrona. I Mörrum stod en ensam resenär. Det var ju synd. Vi hade nämligen ingen avstigande. Det hade tågmästarinnan redan kollat upp. Vi hade kunnat tjäna några minuter om det inte vore för denne ende resenär. Jag tittade ut genom fönstret för att invänta handsignalen ”avgång”. Jag såg hur tågmästaren diskuterade nåt med mannen. Till slut klev de två ombord på tåget och vi kunde fortsätta vår färd.

Sju minuter senare stannade vi i Karlshamn. Mannen från Mörrum steg ur tåget, skakade hand med tågmästarinnan och försvann bort i mörkret. Det var nåt mystiskt med hela situationen. När vi åter rullade iväg efter det korta stoppet i min hemstad så kom tågmästarinnan fram i förarhytten. Hon skakade på huvudet. Sen började hon att berätta vad som hänt.

Den mystiske mannen visade sej vara trollkarl. Innan han klev på tåget i Mörrum hade han varit ärlig och sagt som det var. Han hade inga pengar men skulle behöva åka med till stan. Karlshamn, alltså. Han erbjöd sej att trolla istället för att köpa biljett. Det lät spännande, tyckte tågmästarinnan. Hon fick sej en helt egen föreställning i vestibulen. Pennor försvann spårlöst. Ett kexchocklad låg plötsligt nedstoppat i tågmästarinnans ficka. En fastbunden ring blev åter fri. Det var oförklarligt. Trollkarlen var duktig. Riktigt duktig, till och med. Några pengar kunde han dock inte trolla fram. Ingen biljett heller. Men en sak kan vi inte ta ifrån honom: han visste hur man tar sej fram här i livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s