En seger inte bara för Torolf

Min kollega Torolf Jansson har aspergers. Han har varit lokförare i nästan 30 år och skött sitt jobb exemplariskt. Ändå ville Transportstyrelsen plocka från Torolf hans lokförarbehörighet. Processen har pågått länge nu. Jag vill inte sätta mej över läkarvetenskapen, men exakt hur mycket vet den om lokförarjobbet? Aspergers är inget stort hinder, snarare en tillgång i detta yrke. Åtminstone som jag ser det.

Torolf Jansson blev förstås bestört när Transportstyrelsen kom med sitt beslut. Jag kan själv tänka mej in i hans situation. Hur skulle jag ha reagerat? Jag som älskar mitt jobb och som inte kan tänka mej att arbeta med nåt annat? Torolf överklagade till Kammarrätten och fick rätt efter en grundlig utredning. Men inte ens då gav sej Transportstyrelsens läkare. Nu har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast att det är helt i sin ordning att Torolf fortsätter att köra tåg. Frågan är vem Transportstyrelsen nu ska överklaga hos? Visserligen har högsta instans redan sagt sitt, men kanske kan EU ta upp fallet? Eller Gud fader? Han har kanske en åsikt i ärendet? Nån väg måste det väl ändå finnas för en myndighet att fortsätta djävlas med en sketen lokförare som haft fräckheten att opponera sej?

Nåväl. Jag är glad för Torolfs skull. Och för alla andra lokförare med aspergers. Jag misstänker att det finns en hel del såna där ute längs spåren. Min syster menar att även jag har fått en släng av aspergers. Jag vet inte om hon skojar. Men när jag läser om symptomen så tror jag hon har rätt.

Annons

4 tankar på “En seger inte bara för Torolf

  1. Ja, urvalstesterna premierar såna egenskaper.

    Det har rått en viss stämning av ”Don’t ask don’t tell” sedan fallet blev känt där arbetsgivare direkt avrått personal från att söka hjälp.

    En del skulle kunna bli hjälpta genom en viss typ av minnesträning men har avstått pga rädsla för ”körförbud”.

  2. Då jag känner en som själv lider av aspergers så kan jag nog bara intyga att det snarare borde vara en enorm tillgång att ha aspergers vid ett sådant här yrke

  3. Jag tror nog också att aspbergers är mer eller mindre utbrett bland förare och annan personal på järnvägen, mig inkluderad. Fast jag lär nog inte genomgå någon utredning frivilligt.. 😉

  4. Nu är inte Aspergers syndrom så enkelt. Symptomen kan vara ganska olika och vissa är säkert väldigt olämpliga för lokföraryrket. Jag tror säkert att somliga med aspberger inte skulle klara kommunikationen med tkl. Självklart ska det dock prövas individuellt, men jag undrar om inte Transportstyrelsen kände sig tvungna att agera som de gjorde för att få prejudikat i domstol. Om någon med Aspergers nu orsakar en olycka kan man skylla ifrån sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s