Kalla vagnar är inget nytt

Öresundstågen klarar inte vinterklimatet och är så kalla att resenärerna sitter och fryser. ”Problemen började redan i höstas”, rapporterar Sveriges Television genom Sydnytt. Jag säger då det. Problemen med utkylda vagnar är ingen ny företeelse. Det har klagats på detta varje vinter ända sedan Öresundstågen sattes i trafik för 13 år sedan. Ingenting har tydligen blivit bättre. Själv började jag köra X31 för tiotalet år sedan. Det kunde vara en pina på vintern. Redan då rapporterade media om utkylda vagnar och rasande resenärer. SJ lovade bot och bättring. DSB likaså. Sen var det DSB First som var lösningen på spåret. Nu har turen kommit till Veolia. En företrädare för Blekingetrafiken lovar att samtliga 110 fordonsätt snart ska vara varma och sköna igen. Så bra. Själv är jag skeptisk. Som alltid. Man blir lätt lite luttrad när man tillbringar all sin arbetstid ute på fältet och inte inne på ett kontor. Vet man ens hos vem ansvaret ligger i denna fråga? I en totalt sönderstyckad bransch kan det lika gärna vara hos fordonsägaren som hos operatören. Eller hos Trafikhuvudmannen. Eller uthyraren. Eller tillverkaren. Den berättigade frågan att ställa hade varit varför vagnarna fortfarande efter 13 år har problem med värmesystemet. Den saken ser jag inte att någon journalist har tagit upp.

Annonser

2 thoughts on “Kalla vagnar är inget nytt

  1. För oss som bor på landet, där det inte finns buss eller tåg (om man inte ser till bokbussen förstås), vi får klä på oss om vi inte vill frysa, när vi tar oss till och från skola / arbete mm.
    Eller de som åker tåg har inte sett att man kan använda underställ, vantar, mössor som alla vi andra behöver ha. De tar väl sig till och från bussen / tåget i klimat som är sämre?
    Det är väl i var människas intresse att ha så mycket på sig, så att man inte fryser ihjäl de första timmarna om tåget/ bussen havererar, eller?
    Däremot så kan jag hålla med dig (Jonas ?), att de som sitter på kontor och beslutar i den här frågan, hade säkert inte tolererat att det hade varit dragit kallt, varit kallt, för varmt på sommaren (utan ac) eller regnat in (vet inte om det tränger in vatten runt förarplatsen i tåg, men det händer allt som oftast i äldre bussar.)?
    I övrigt, så finns det inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s