Den döde klev av tåget

En tågmästarinna, som jag jobbade tillsammans med på SJ i Helsingborg, berättade en gång att hon tjänstgjort på Sveriges minsta tåg. Det bestod av ett Rc-lok och en vagn. Tåget gick på en linje nånstans i Dalarna. Vilken minns jag inte. Varför jag berättar just detta vet jag inte heller. Det blev ett sidospår. Det jag egentligen tänkt skriva om handlar om nåt helt annat. Den gemensamma nämnaren är dock den kvinnliga tågmästaren.

Händelsen inträffade på ett annat tåg i Dalarna. Tågmästaren viserade biljetter och upptäckte en man som hon trodde körde det äldsta gratisåkartricket av alla: han låtsades sova. ”Biljetten, tack”. Inget hände. Tågmästaren höjde rösten och knuffade lätt på mannen: ”Biljetten, tack!” Den misstänkte tjuvåkaren föll ihop över sätet bredvid. Tågmästaren tittade lite närmare på honom och upptäckte att han inte andades. Och inte hade han någon puls heller. Tågmästaren fick förstås en chock. Hon såg sej omkring i kupén. Ingen av de andra resenärerna hade märkt nåt. Tågmästaren smög iväg till tjänstekupén, fattade Neumannen (en slags kombinerad interntelefon och mikrofon) och gjorde ett utrop i tåget. Hon undrade om det fanns någon sjukvårdskunnig person ombord.

Plötsligt stod en hel rad med läkare utanför tjänstekupén. Det hade tydligen varit konferens i trakten. Tågmästarinnan förklarade situationen och gick iväg med läkarna för att visa var mannen satt. Läkarna konstaterade snabbt att tågmästaren hade haft rätt i sin första misstanke. Mannen sov inte alls. Han var nämligen död. Stendöd.

Tågmästaren hade aldrig sett ett lik på så nära håll tidigare. Hon gick tillbaka till tjänstekupén. Där satt hon med alla sina tankar och funderade över livets alla nycker. Hon ringde efter en ambulans som skulle möta upp i Borlänge. När tåget rullade in på perrongen tog tågmästaren några djupa andetag, rättade till uniformen och klev av tåget. Då fick hon nästa chock. Hon vinglade till. Tog tag i vagnen hon just klivit av. Stirrade.

Framför henne kom den döde promenerande, som om ingenting hade hänt. Återuppstånden från de döda. Hjärtat hade visserligen stannat på honom. Men läkarna hade lyckats få igång det igen. Man kan nog säga att han dog på rätt tåg.

Annonser

3 thoughts on “Den döde klev av tåget

  1. Hahaha. Du kommer ihåg nästan rätt, men i det stora hela stämmer historien. Helt sjuk känsla. Det var läskigt att ha en död person på tåget, men ännu läskigare när personen går av tåget, tätt efter ambulanskillarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s