På Spåret ur spår

På Spåret är ett populärt program. Jag ser det så ofta jag hinner och kan. Förra året prickade jag in en del tiopoängare och kunde de flesta frågorna. Men i år vet jag inte vad som hänt. Jag kan nästan ingenting längre. Har jag tillbringat för mycket tid med Den Vimsige de senaste veckorna, eller vad är det som hänt? Kära hustrun påstår att det är frågorna som blivit svårare. Jag hoppas hon har rätt.

Nåväl, kvällens program var ingen höjdare för en inbiten järnvägare. ”Vad heter tåglinjen mellan Göteborg och Kalmar och Karlskrona?”. Tåglinje? Okej, det kunde i och för sej ha varit värre. Programledaren kunde ha kläckt ur sej det numera groteskt missbrukade ordet tågbana. Är det inte en sån ungarna leker med på golvet hemma i vardagsrummet? I min värld heter det järnväg eller möjligen järnvägslinje. Svaren på frågan var inte heller mycket att skriva hem om. ”Götalandsbanan” svarade det ena gänget, ”Kustpilen” drog motståndarna till med. Det kröp i hela kroppen på mej. Götalandsbanan? Kustpilen? Hallå!

Jag kom till sans och insåg att alla kan ju inte kunna allt om Svea Rikes hela järnvägsnät. Programledaren skrattade lite överslätande och började avslöja de rätta svaren. Det var ju bra. Men vad säger karln?! ”Kustpilen är en speciell liten sträckning som bara går i Kalmar län”. Nej, nej, nej! Kustpilen är ingen sträckning. Kustpilen är benämningen på fordonen som trafikerar Stångådalsbanan. Denna bana sträcker sej långt utanför Kalmar. Nån som hört talas om Östergötland?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s