Klart: Pågatåg till Karlshamn

Efter många om och men har Blekingetrafiken nu beslutat tillföra de pengar som behövs för att kunna dra igång Pågatågstrafik mellan Karlshamn och Kristianstad. Trafiken kommer att starta i december 2013. Det blir elva dubbelturer om dagen, måndag till fredag. Inga Pågatåg kommer att köras under helgerna. Det blir timmestrafik under morgon och eftermiddag. Det innebär att bland annat Karlshamn och Sölvesborg får halvtimmestrafik till Kristianstad. Sedan tidigare bedrivs som bekant timmestrafik med Öresundståg på Blekinge Kustbana.

Någon trafik vidare, mot Malmö eller Helsingborg, lär det dock inte bli för blekingarna. Åtminstone inte i ett första skede. Helsingborgsalternativet är helt nedlagt. Mötesbilden för tågen blir omöjlig. Trafik till Malmö (Hyllie) diskuteras fortfarande, men lär inte vara ett genomförbart alternativ, enligt en källa. Störningskänsligheten blir för stor.

En annan anledning till att begränsa trafiksystemet med Pågatåg till enbart Karlshamn-Kristianstad är att Öresundstågen även fortsättningsvis kommer att kunna stanna i Mörrum. Ska Pågatågen fortsätta ned genom Skåne kommer den möjligheten att försvinna. Mörrum skulle då bli helt utan förbindelser under helgerna. Be mej inte förklara hur detta hänger ihop. Det är ett gigantiskt pussel som jag knappt själv begriper.

Trafiken kommer att bedrivas med X61-vagnar, i ett slutet omlopp. Jag antar att det blir Arriva som kommer att bemanna tågen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s