Live: Blocken fryser

3507_4962882359201_529860548_nDagens blogginlägg kommer till er direkt från den så kallade verkligheten. Denna verklighet utgörs idag av Rd-lok 1096 med tåg 9431, Falköping-Göteborg. Lasten består av tomma oljevagnar som ska lämnas på Kvillebangården. Just nu körs tåget av Den Vimsige. Det går fint. Loket och de tio vagnarna tuffar fram i 100 kilometer i timmen. Vår synnerligen sympatiske instruktionsförare har överlåtit biträdesstolen till mej, medan han själv slagit sej ned på den obekväma pallen.

Resan har gått någorlunda bra. I höjd med Vartofta varnade instruktionsföraren för älg i markerna. Sju sekunder senare stod en älg och glodde på oss i banvallen. Det kallar jag god linjekännedom. Vid rundgången i Falköping frös bromsblocken fast på en av vagnarna. När det var dags för avgång rörde sej tåget knappt alls. Inte bra. Rena Norrlandsfasonerna. Enligt instruktionsföraren händer detta dock med jämna mellanrum i just Falköping. Oklart varför. Det var bara att leta upp växelkvasten och ge sej ut och knacka loss bromsblocken. Men varken jag eller Den Vimsige behövde offra oss. Instruktören tog skitgörat ifrån oss. Han skämmer bort oss.

Vi blev några minuter försenade från Falköping, men tiden var snabbt inkörd. I Herrljunga var tåget åter i rätt tid. Den Vimsige briljerade med sin kunskap. ”Fotfält” kläckte han ur sej. Vilket var exakt det ord som instruktionsföraren sökte. Tidigare idag berättade han hur lokförarna förr i tiden kastade pinnar på varandra vid möteskontrollerna. Det lät som en sedvanlig Den Vimsige-skröna. Men lite sanning visade det sej vara i påståendet. Jag kanske får ompröva min inställning till denne man. Han lyckades till och med knäppa en bild av mej när jag kör Rd-lok. Men det behövdes cirka 72 försök och två timmar innan han fick rätt på mobilkameran.

I natt åker vi tillbaka från Kville till Jönköping. Då är det inte tomvagnar vi skramlar omkring med. Då fraktar vi bensin och diesel så att några tusen smålänningar kan tanka sina bilar imorgon.

Annonser

3 thoughts on “Live: Blocken fryser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s