Krisavtal diskuteras på GC

Svenska företag gör nu allt för att möta lågkonjunkturen, som slår hårt mot landet. På SSAB i Luleå och Borlänge är fackföreningarna överens med företagsledningen om en arbetstidsförkortning. Samma lösning erbjuds SSABs anställda i Oxelösund, trots att facket där har sagt nej till förslaget. De anställda får 90 procent av lönen, men behöver samtidigt bara arbeta 80 procent av tiden.

Enligt fackförbundet Seko diskuteras nu en liknande lösning hos min nye arbetsgivare Green Cargo. Transportvolymerna har gått ned med cirka 20 procent, och förlusterna riskerar att bli kraftiga för Green Cargo om inte radikala åtgärder genomförs. Trots att budgeten för 2013 redan bantats hårt, så återstår 100 miljoner kronor att spara.

Green Cargo och facken ser mycket allvarligt på läget. De vill till varje pris undvika en övertalighetssituation och förslaget om arbetstidsförkortningen är bara en del som diskuteras.

Annonser

4 thoughts on “Krisavtal diskuteras på GC

 1. Tidsbegränsat avtal eller?

  Problemen kan komma ifall detta inte räcker utan även leder till uppsägningar senare.

  Då får man bara stämpla efter hur mycket man arbetat vilket innebär 80 % av heltid.

  • Det är inte helt taget ur luften. Jag fick anledning att kolla upp det när en släkting gick på den här niten vid liknande ”krisavtal”.

   Behåller man sin heltidslön är allt ok, då är det bara ett avtal om arbetstidsförkortning – man är fortfarande heltidsanställd oavsett hur mycket man jobbar.

   Men har man varken jobbat heltid eller fått heltidslön räknas man heller inte som att man jobbat heltid ifall man blir uppsagd.

   Pensioner etc är en helt annan sak, en avtalsfråga mellan arbetsgivare och fack.

   A-kassan är sedan en tid tillbaka en helt fristående organisation. Även om de fortfarande bär fackförbundens namn kan inte facken ge direktiv eller tolkningar till A-kassorna utan dessa arbetar efter sina regler.

   Skulle någon bli arbetslös som jobbat mindre än heltid ändå vilja stämpla heltid kräver det helt enkelt att arbetsgivaren förfalskar arbetsgivarintygen för att låtsas att det var hundra procent de jobbat.

   A-kassan behöver dock inte nöja sig med arbetsgivarintyg utan har rätt att kräva in schema för hur man verkligen har jobbat.

   I detta fall skulle man tack vare lönen på 90% till slut kunna få genom att stämpla 90% istället för 80% men inte självklart och inte helt utan problem.

   100% får bara den stämpla som också har jobbat heltid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s