En epok går i graven

Jag vet inte hur många gånger jag har bott på hotell City i Nässjö. Men många gånger har det blivit. Så sent som igår checkade jag ut och hängde nyckeln på den lilla kroken utanför rum nr 3. Kvällen innan hade chefen bjudit på en hejdundrade julfest. Jag och kollegorna åkte buss långt ut i skogen, åt av alla läckerheterna på julbordet och sköljde ned dem med både öl och vin och likör och konjak och kaffe. Den Vimsige skötte sej någorlunda väl. När vi kom tillbaka med bussen till Nässjö blev det eftersittning på kontoret med lite rester som blivit över efter förfesten. Sedan somnade jag gott på hotell City.

Jag tror inte det finns någon lokförare i hela södra Sverige som inte övernattat på detta originella hotell. Många gånger har jag svurit över den enkla standarden. Ibland har kudden varit full av hårstrå, ibland har man kliat sej frågande i huvudet över schackmönstret i duschen. Man har blivit galen över oväsendet utanför fönstret. Hört godstågen bromsa in om nätterna för förarbyte. Hört kollegorna smälla i dörrarna och prata högt i korridorerna.

Nu är det slut på allt detta. En epok går i graven. Hotell City stänger den 2 januari. Hotellet, som funnits till hands för alla järnvägare sedan Jesu Kristus gick på vattnet, bommar igen. ISS meddelar att beläggningen helt enkelt blivit för dålig sedan Green Cargo för ett par år sedan byggde en egen lokal på andra sidan bangården. Denna byggnad rymmer numera även en viss ”hotelldel” där kollegorna på Green Cargo övernattar.

Trafficare tog över hotell City när SJ bolagiserades 2001. Därefter övergick verksamheten till ISS. Den sista december i år går hyresavtalet med fastighetsägaren ut. ISS väljer att inte förlänga det. Vad som nu kommer att hända med de 28 rummen är oklart, men någon ny hotellverksamhet lär det inte bli tal om. En uppgift säger att ägaren vill försöka hyra ut rummen på långtid till diverse företag.

Idag fäller jag en tår. Det är en liten bit järnvägshistoria som försvinner. Men hotelldirektören på hotell Högland är nog glad. Nu får han ensamrätt på övernattningar i Nässjö.

6 tankar på “En epok går i graven

 1. Roligt Du känner Dig så välkommen på det nya jobbet.
  Hotellet du beskriver är unikt och samtidigt en upplevelse man sällan glömmer. Du borde tagit frugan med Dig dit nån gång och gjort ett nattligt besök på bangården så hon förstått.vilka uppoffringar Du gjorde för familjen och samtidigt som Du längtade hem.
  Sätt på dubbade vinterdäck i år så åker Du valfritt till jobbet. Ha det bra!

 2. Som elev på bland annat Gc får man uppleva olika överliggningar i alla dess olika slag.
  City kommer alltid finnas i minnet. Där man knappt vågade springa upp på toa mitt i natten för att golvet knakade så mycket så man var rädd att väcka en kollega eller som du säger, dom spännande färgerna på toaletten.

  Mest spännande överliggning måste ända vara Sävenäs även kallat ”hotell earthquake” där sängen vaggade en till sömns när godset rullade in. 🙂

 3. Då missade Ni överliggningen i lokstallet i Hallsberg sent 70-tal och början av 80-talet med rum ovanför ankomstspåren till stall och ankommande och avgående tåg norr-och österut intill. En härlig symfoni av ljud från alla möjliga sorters tåg och lok.

 4. Jag har sovit där ett par gånger, men kommer inte att sakna det. Det innebär bara en sak, och det är att nästa gång hotellövernattning blir aktuell i Nässjö för min del, så kommer det att ske på ett riktigt hotell med frukost och förhoppningsvis lite bättre rum. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s