Oklart om kontantstopp

Från och med den 9 december inför Kalmar Länstrafik ett så kallat kontantstopp på samtliga bussar och tåg. Däribland Öresundstågen. Men exakt hur detta stopp ska fungera är det ingen som vet. Tågvärdarna på Veoila oroar sej över detta faktum och har nu skrivit till KLT för att få veta mer. Menar KLT att det blir ett stopp som i Skåne, där tågvärdarna inte får sälja biljetter överhuvudtaget, eller menar man att det blir som på Kustpilen mellan Kalmar och Linköping, där det går bra att köpa biljett ombord, men bara med bankkort?

Jag antar att Kalmar vill ha ett gemensamt system i hela länet. Det vill säga att det går bra att köpa biljett ombord på Öresundstågen, men inte med hjälp av kontanter. Någon slags lärdom borde väl Kalmar ha tagit av det som hänt i Skåne? Där ökade som bekant våldet och hoten mot tågpersonalen när Skånetrafiken införde sitt kontantstopp. KLTs trafikdirektör säger dessutom att ”man länge velat förbättra arbetssituationen för ombordpersonalen”.

Nu uppstår alltså följande: ett tåg avgår från Malmö till Kalmar. I Skåne går det inte att köpa biljett alls ombord på tåget. När tåget passerar gränsen till Kronoberg nånstans mellan Osby och Älmhult så går till plötsligt igen. Både med pengar och bankkort dessutom. När nästa länsgräns passeras, till Kalmar län, ändras reglerna igen. Då går det att köpa biljett, men bara med kort. Det är samma tåg, samma personal, men tre olika system. Är det konstigt att folk blir förvirrade?

Dessutom: så länge de olika länstrafikbolagen inte kan enas om ett gemensamt system, så kommer tågvärdarna alltid att ha pengar med sej. Växelkassan kanske inte behövs när de börjar sin tjänstgöring, men plötsligt befinner de sej i ett annat län med andra regler. Risken för rån kvarstår alltså, oavsett hur mycket ”omtanke” de olika länstrafikbolagen visar.

Ett annat faktum är att de flesta resenärer i Kalmar inte har en aning om att nya regler kommer att gälla om mindre än en månad. Nyheten ligger gömd på KLTs hemsida. Tågvärdarna betonar att även detta kan komma att bli ett problem i ett första skede.

Annonser

One thought on “Oklart om kontantstopp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s